2024. május 9. - Gergely

Az ősszlovákok és az ómagyarok - ki alapította Atlantiszt?

Hamarosan találkozni fog Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar kormányfő, hogy a két ország között felmerült nézeteltéréseket rendezze. Azonban amíg alapvető világlátásbeli eltérések vannak, addig a megbékélés nem fog menni.
2009. szeptember 8. kedd 08:09 - Pásztor Balázs
Eltérő nézetek

Bajnai Gordonnak egy zseniális cikke jelent meg a Sme nevezetű szlovák napilapban, és a szintén szlovák, de magyar nyelvű Új Szóban. Ebben hosszasan kifejti, hogy mi magyarok, nem vagyunk vérgőzös szlovákok, és hogy anyázás helyett együtt akarunk működni, mert ez mindkét fél számára jobb lenne - no meg jobban megfelelne az EU normáinak, aminek mindketten tagjai vagyunk. Bár felvetül a nyelvtörvény átbeszélésének ötlete is, de a cikkben az az igazán zseniális, hogy úgy dülled ki tőle a magyar mellkas, hogy közben az agyunkat nem önti el a vérgőzös gyűlölet, vagy a végletekig eltúlzott hazafiasság.

Azonban az egész cikkben van egy példa, amin ha egy kicsit elgondolkodunk, akkor rájöhetünk: az egész találkozónak semmi értelme nem lesz. Bajnai továbbra is marad a határozott, de szelíd diplomata szerepben, míg Fico majdnem-vérgőzös nacionalista diktátort fog alakítani, némi úriemberes felhanggal. Ez a példa pedig a közös tankönyvek ügye.

Szvatopluk kontra Szent István


Ki hogy érti
Jakab György szerint a közös történelemfelfogásban a 18. századig "jók vagyunk", a történelem értelmezése alapvetően nyelvi, terminológiai kérdés: hogy írjuk át a személyneveket, meg a helyneveket, milyen keretben értelmezzük a közös múltat stb. A másik probléma az etnocentrikus – érzelmektől sem mentes megközelítések közös értelmezése: például mi kalandozunk, ők rabolnak; a mi uralkodónk erőskezű, az övék diktátor; mi rendezetten visszavonulunk, ők fejvesztve menekülnek, satöbbi.(index)
„Gyorsítsuk fel közös történelemtankönyvek kiadását!” áll Bajnai cikkében. Az ötlet nem véletlen, már pár éve felmerült, hisz a francia-német megbékélést is nagyban elősegítette a közös tankönyv-projekt. A jó pár éve haladó elképzelés a kezdetekben jól indult, abból az alapelvből kiindulva, hogy a történelem tényeken alapszik, és a tényeket nem lehet megváltoztatni. A történészek és történelemtanárok pedig tényekkel foglalkoznak, így ha két tény-központú ember összerakja a világnézetét, akkor abból csak egy pontosabb mű születhet.

Így hát összeült egy szlovák és egy magyar társaság, hogy elkészítsék a közös történelemkönyvet. 2008 februárjában, még a szlovák felet vezető ©tefan ©utaj úgy nyilatkozott, hogy öt éven belül elkészülhet a mű, és jól haladnak (ekkor még a két állam közt sem volt akkora a feszültség). Szarka László, a magyar rész vezetője is nagyon bizakodóan nyilatkozott, hisz szerinte mindkét fél „a profizmus nyelvén beszél”, tehát a tényeket nemzeti érzelmek nélkül tálalva könnyen megtalálták a közös hangot. 2008 elején Fico és Gyurcsány is egyeztetett a közös tankönyvről.

Csakhogy a már akkor károgó, a szlovák Jobbiknak megfelelő SNS párti oktatási miniszter, Ján Mikolaj az ellentétek elmélyülésével szárnyra kapott. Ő volt az, aki még 2008-ban új szlovák bizottság felállítását javasolta, annak a Robert Letznek vezetésével, aki szerint Szvapotluk volt az ősszlovákok első királya. Bár ebből nem lett semmi, de a közös tankönyvtörekvés a két ország viszonyának romlásával folyamatosan ereszkedett a süllyesztőbe, aminek - mindenféle nacionalista érzelemkitörés nélkül - a szlovák fél volt az oka.

Elmebaj a kormányon


A magyar és a szlovák történelemszemlélet "az elvi ellentétek miatt összeférhetetlen" - mondta egyszer, több mint két éve, Jan Slota. A kijelentés a jelenlegi álláspontok szerint teljesen helytálló. Ugyanis minden népben létezik egy olyan nacionalista történelmi szemlélet, amely szerint minimum ők szarták a spanyolviaszt. A magyar verzió szerint mi Egyiptomból származunk, sőt Atlantiszt is mi alapítottuk, csak Isten elsüllyesztette el gyönyörű városunkat. Na, meg Bddha is magyar volt és az UFO-k is mi voltunk.

Az efféle elmebajt nem baj, ha hangoztatják - bárkinek jogában áll hülyének lenni -, csak ezek az illetők ne olyanok legyenek, akiknek oktatási kérdésben szavuk van. A szlovákoknál viszont ezek ülnek a bársonyszékekben, így nem csoda, hogy Fico nemrég kijelentette, hogy Szent István nem volt szlovák király, és léteztek már ősszlovákok is. Állítólag Fico is valamikor értelmes lény volt, csak aztán bevett egy olyan gyógyszert, amire az volt ráírva, hogy politika. Ám amíg ennyire eltérőek a hozzáállások, addig a kormányfői találkozón sem történhet előrelépés.

De nem baj, majd ha a Jobbik bejut a parlamentbe, és véletlenül kormányon lesz, akkor a mi oktatási miniszterünk is azt fogja kiabálni, hogy „Nem! Nem! Soha!”. És akkor összegyűlnek majd Atlantisz feltételezett romjainál a szlovák és a magyar haderők, és az utolsó csepp vérükig vívott harccal eldöntik majd, kié az ősi szülőföld. Hollywood pedig egy remek szatírát forgat majd róla élőben, mert ilyet még ember nem pipált eme egyébként is buggyant földkerekségen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását