2024. május 9. - Gergely

Munkahelyi zenekarok, ha összegyűlnek

Munkahelyi zenekarok fesztiválja lesz szeptember 12-én az A38 állóhajón.
2009. szeptember 9. szerda 10:03 - HírExtra
"Szeretnék elindítani egy mozgalmat, amelynek az a jelszava, hogy Vissza a zenét a munkahelyekre. Száz évvel ezelőtt még minden munkahelynek saját repertoárja volt, akár a fonóban, akár a bányában, az emberek mindenhol énekeltek. Ez szerves, mindennapi része volt az életnek, és ezt vissza kellene hozni" - hangsúlyozta Bolyki György, aki ismét ráirányítaná a figyelmet az együttzenélés közösségépítő és kultúraformáló szerepére. Mint hozzátette, a világot járva azt tapasztalja, hogy másutt még most is énekelnek az emberek, Magyarországon azonban sajnos valahogy "ciki" lett az éneklés, leszoktunk róla, főleg a munkahelyi környezetben.

A 38 éves tenor szerint a magyarok ugyan vendégszeretők, de úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben bezárkóztak, és nem viselik el azt a megnyílást, amely az egymás előtti énekléssel, muzsikálással jár.

A dolgot üzleti oldalról megközelítve azt mondta, hogy a cégek is jól járnak, ha a közös éneklés, a zenélés visszatér az életünkbe. Rendezvényszervezőként nagyon könnyen rá tudta venni a vállalatokat, hogy saját rendezvényeikre ne külső sztárcsapatokat hívjanak meg fellépni, hanem "saját erőből" alakítsanak kis együtteseket.

"Segítettem a repertoár betanulásában, és amikor már ment a műsor, mindenkinek nagyon tetszett a produkció. Ezt sok helyen meg tudtam csinálni, aztán arra jutottam, hogy meg kell próbálni szélesíteni a tábort, így idén májusban meghirdettem a munkahelyi zenekarok fesztiválját" - mesélte Bolyki György. Jelentkezni június 30-ig lehetett a www.mzf.hu oldalon.

A cél az volt, hogy színvonalas buli keretében fellépési lehetőséget biztosítsanak mindazoknak, akik a hétköznapi életben a közös munka mellett fontosnak tartják a közös zenélést is. A rendezvénnyel a zenész azt is ösztönözné, hogy a már meglévő együttesek példáját követve minél több munkahelyen alakuljanak zenekarok.

Eljön majd a pénzügyminiszter is

A munkahelyi zenekarok fesztiváljára Bolyki György kibérelt egy szállodát egy hétvégére Sümegen. Eredetileg azt tervezte, a fellépők zártkörű rendezvényen mutatják be tudásukat, ugyanis nem gondolta volna, hogy a zenekarok be merik vállalni a nyilvánosságot.

De tévedett: 31 cég egy-egy zenekara jelentkezett, és a zömük azt szerette volna, ha a koncert nem zárt ajtók mögött zajlik, hanem bárki meghallgathatja, aki akarja. Így került át a rendezvény Budapestre, az A38 állóhajóra, igaz, az első estén egyelőre csak négy zenekar tud fellépni.

Szeptember 12-én a Gyula egyedül jön (a Café Csoport zenekara), a Kürt Band (a Kürt Zrt. zenekara), a VolksBand (a Magyarországi Volksbank Zrt. zenekara) és a The Trees (a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. zenekara) csillogtathatja meg tudását a nagyérdeműnek a hajón.

A szabály az, hogy a zenekartagok legalább felének az adott cégnél kell dolgoznia.
"Az első fesztiválon a szó legjobb értelmében vett bulizene lesz. Olyan zenekarok szerepelnek, amelyek tagjai maguk is együtt szoktak szórakozni. Előfordulhat, hogy lesz olyan dal, amelyet mind a négy zenekar eljátszik, de ez szerintem nem baj. Műfaji megkötés egyébként nincs: a munkahelyi zenekarok fesztiválján akár komolyzenével is fel lehet majd lépni" - fejtette ki Bolyki György.

Kitért arra, hogy profik nincsenek a zenészek között. Viszont példaként megemlítette, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki az öttagú Blue sPot együttes tagja, "profi módon szájharmonikázik, bárhol meg tudná állni a helyét a blues műfajban". A tervek szerint a pénzügyminiszter is fellép zenekarával valamelyik következő estén az A38-on.
Már összeállt a következő este programja is, ezen hat csapat szórakoztatja a hallgatóságot.

A munkahelyi zenekarok fesztiválját ezentúl rendszeresen megrendezik, a gyakoriság attól függ, hogy milyen érdeklődés mutatkozik az első szombati estén. A nézőszám alapján az A38 hajlandó havonta vagy kéthavonta egyszer helyszínt biztosítani a rendezvénynek. A fesztiválon a multinacionális cégek külföldi vállalatainak zenekarai is részt vehetnek.

"Az eredetileg jelentkezett 31 cég közül a nyilvánosságot nem vállalók közül is sokan azt mondták, megnézik, hogy sikerül az első este, és az ott tapasztaltak fényében döntik el, vállalják-e a rivaldafényt" - fűzte hozzá az énekes.

Bár a szervező fontos lépésnek tekinti a munkahelyi zenekarok fesztiválját, még ennél is nagyobb tervei vannak.

"Az üzleti szféra után az egész társadalmat szeretném megmozgatni. Következő célom, hogy az iskolák tanrendjében ismét minden nap legyen ének- vagy zeneóra" - mondta végül Bolyki György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását