2024. május 8. - Mihály

Megoldották a Húsvét-szigetek egyik rejtélyét

Megoldották a Húsvét-sziget híres szobraihoz kapcsolódó egyik rejtélyt a kutatók: kiderült, hogy a szigetlakók vulkáni salakhomokból faragták az óriási vörös "kőkalapokat".
2009. szeptember 8. kedd 06:50 - HírExtra
A moainak nevezett kőszobrok vörös kalapjait a sziget polinéz lakói faragták legalább ezer évvel ezelőtt. A Manchesteri Egyetem és a London College egyetem kutatói szerint a kövek, amelyekből a kalapokat faragták egy ősi vulkánról származnak - számolt be a BBC internetes oldala (www.bbc.co.uk).

A tudósokat egy balta, egy út és egy régi vulkán vezette el a megoldáshoz. Colin Richards és Sue Hamilton brit kutatók elmondása szerint a több tonna súlyú kalapokat vulkanikus kőzetből faragták. Felfedezték, hogy a hatalmas köveket sűrített salakhomokból készült úton gurították le a parton álló szobrokig. Richards szerint pedig a vulkánhoz közeledve egyre nagyobb számban láthatók a kalapokat viselő szobrok.

A két tudós az elkövetkezendő öt évet a szigeten tölti majd, további rejtélyeket akarnak megoldani. Így például szeretnék megtalálni a legelső szobrot és megállapítani annak korát. Az újabb felfedezések akár újraírhatják Polinézia történetét is - jegyezte meg Richards.

A Húsvét-szigeten több száz moai áll, ezek a part menték szétszóródva őrzik a szigetet. A legtöbb szobrot a Rano Raraku kráterből bányászott sziklákból faragták, de hogy mi célból és hogyan, az egyelőre nem ismert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Vakhangya
2009. szeptember 18. 19:16
Kedves Kállai László! Azt írták, hogy "egy rejtélyt" oldottak meg. Akkor meg mi a fenének kell háromszor bizonygatni ezt a hülyeséget. Sok rejtély van, egyet megoldottak. Mit akartál ezzel bizonyítani, vagy csak írni akartál? Kár volt!
Kállai László
2009. szeptember 8. 07:55
Nem a rejtélyt, hanem csak egy - a kisebb - részét!
Kállai László
2009. szeptember 8. 07:55
Nem a rejtélyt, hanem csak egy - a kisebb - részét!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását