2024. április 29. - Péter

A tudósok életre keltik Harry Potter világát?

Több kísérlet is született már arra, hogy valamit megvalósítsanak a varázslóvilágból. A legújabb őrület a láthatatlanná tévő köpeny, a mozgóképes újság, de a Harry Potter park is folyamatosan épül.
2009. augusztus 29. szombat 12:59 - Kővári Adrienn
Már több mint tizenkét éve megszületett az a varázslat, ami azóta is fogva tartja az embereket. A Harry Potter fantasztikus világa 1997-ben tűnt fel először, s mondani sem kell, hogy hatalmas sikert aratott. Nálunk is hamar megjelent a regény, s azóta sem lehet kitörölni az emberek fejéből. Egy egész generáció nőtt fel rajta, szinte az olvasó egyszerre öregedett a szereplőkkel. Talán mindennek köszönhető, hogy most ott tart a Harry Potter, ahol tart. Lehet utálni, sokan el nem tudják képzelni, hogy mi a jó ebben a kitalált varázslós történetben, főleg, ha csak a filmeket ismeri. Ezt nem lehet elmagyarázni, hogy miért is szeretik több millióan. Ez varázslat.

Életre kél a Roxfort?

Több próbálkozás is történt már a téren, hogy a rajongók testközelből megtapasztalhassák a siker könyvet. Ezért születtek meg a filmek, amik valljuk be, nem éppen a legjobban sikerült könyvadaptációk. Nyár közepén került a mozikba a hatos kötetnek a filmje, a Harry Potter és a Félvér hercegé. Az utolsó kötet történetét kettészedte a rendező, s majd csak jövőre csodálhatjuk meg ennek az első epizódját.

A filmek után megpróbálkoztak egy olyan történettel is, hogy a regényben szereplő tankönyvek egy részét kinyomták eredetiben, s ezt is beszerezhették a rajongók. Tény, hogy közelebb került hozzánk a varázsló világ, de az elég gagyira sikeredett füzetek, nem arattak osztatlan sikert. Megszámolni sem lehet, hogy hány könyvet nyomtak ki, ami a Harry Potterről szól, főleg a regény utolsó kötete után. Nem hiába rettegett attól az írónő, hogy valaki majd folytatni merészelné a sztorit, ezért is lett az a vége, ami. Bár egy igazán elszánt rajongónak nem lenne nehéz újabb köteteket kitalálnia, mégis csak bármi lehetséges ebben a varázsvilágban.

Álompark a varázsló tanoncoknak

Harry és a köpeny
Ez egy nagyon különleges varázstárgy, amit Harry egyenesen apjától örökölt. Az ezüstös, és könnyű anyagú köpenyt, ha magára teríti az ember, akkor az képes teljesen eltüntetni az illetőt az emberek szeme elől. Így bátran közlekedhet olyan helyeken is, ahol normális esetben nem lehetne.
Pár éve röppent fel egy olyan hír, hogy Disneylandhez hasonlóan szeretnének létrehozni egy szórakoztató parkot, ami csak Harry Potterről szólna. A Warner Bros. és az Universal Studio karöltve szeretné megteremteni a regény világát, s ezzel azt a bizonyos Harry Potter életérzést is. A park Orlandóban épül, s eredetileg 2010-re szeretnék átadni a rajongóknak. Úgy tervezik, hogy majd a hetedik kötet mozifilmjével egy időben nyitná meg kapuit Harry Potter Varázslatos Világa.

A csoda abban rejlene, hogy az egész park a jól ismert helyszínekből állna, vegyesen a regény és a film jelenetei között barangolhatnának a látogatók, s közben átérezhetnék testközelből, hogy milyen is varázslónak lenni. Természetesen megépítik a Roxfortot, és Roxmortsot is.

Valóság lenne a láthatatlanná tévő köpeny?

Nemcsak a történet, és a szereplők, vagy a helyszín fogja meg az embereket, hanem az a rengeteg varázstárgy is, amit az írónő kitalált. Emiatt történhetett meg az, hogy nem egy kutató állt munkának, hogy életre keltse ezeket az eszközöket.

A napokban számolt be egy felfedezésről a St. Andrews Egyetem egyik kutatója. Ulf Leonhardt professzor már egy ideje dolgozik a láthatatlanná tévő köpenyen, amit a történet rajongói nagyon jól ismerhetnek.

A professzor fénytörő fémekkel terelte el a fénysugarakat a tárgyakról. A fénytörés, és visszaverődés törvényeit vizsgálja, így olyan jelenségeket is megfigyelt, mint a délibáb, s meg is magyarázta őket.

Innen jött az ötlete, hogy fénytörő módszerekkel akár létrehozhatná a láthatatlanná tévő köpenyt is. Az alapötlet az lenne, hogy ha egy tárgyról eltereljük a sugarakat, és a körülötte levőket is, akkor a tárgy el fog tűnni. Láttak fantáziát a kutatásában, mert a kapott támogatással még két évig biztosan dolgozhat a köpenyen. Munkatársaival tervezne egy fémszálszövésű ruhát, ami képes visszaverni a fényeket, s így létrejöhetne a Harry Potter ereklye.

Hamarosan olvasható a Reggeli Próféta


Milyen is a Reggeli Próféta?
Egy egyszerű napilap, ami a varázsvilágban jelenik meg reggelente. Mágus hírek találhatóak benne, s ami a lényeg: mozognak benne a képek. Ez nemcsak az újságokra igaz Harry Potter világában, hanem mindenféle képre, és festményre. Mindegyiken mozognak az emberek, képesek akár ki is sétálni a képből.
Nem hazugság tényleg afelé törekszik az újsággyártás, hogy a Harry Potterhez hasonló lapokat tarthassanak a kezükben az olvasók. Az amerikai Entertainment Weekly próbálkozik meg először azzal, hogy egy 2,7 milliméter vékonyságú képernyővel felszerelt lapot adjon ki szeptember 18-án.

Ez már teljesen olyan lesz, minta egy varázslapot tartana az ember a kezében, de ez még fejlettebb is lesz, mint regénybeli elődje, mert ez szólni is fog. A CBS tévécsatorna fog rajta sugározni különféle sorozatokat, és reklámokat. A fejlesztést az Americhip készítette. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan hány ilyen lapot szeretnének kiárulni, de több ezer példányszámról beszélnek. Az árát sem határozták még meg, de sokan attól tartanak, hogy jóval drágább lesz, mint a sima napilap. Ez a mini tévé akkora lesz, mint egy mobiltelefonnak a kijelzője, s akkor fog elindulni rajta a felvétel, amikor az ember éppen ahhoz az oldalhoz lapoz.

Mire is jó mind ez?

Azt azért sejthetjük, hogy az újságos történetet nem a Harry Potter ihlette, míg a köpenyt már annál inkább. Utóbbi nagyon vicces lenne, hiszen egy ilyen szerkezettel betérhetnénk bárhova, igaz, a hátrányai is meglennék. Az újságot kissé nehéz elképzelni, az biztos, hogy nem lesz annyira papírvékony az a lap, mint a többi.

Még ha nem is kifejezetten azért készülnek ezek a fejlesztések, hogy visszaadják a Harry Potter világát, azért tény, hogy elég szórakoztatóak, s felkeltik a rajongók figyelmét. Egyedül a park lenne képes valamit is visszaadni élőben a varázslatból, de aki ennél is többre vágyik az jobban teszi, ha újra kezébe veszi a regényeket egytől egyig.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

angela1221
2010. november 29. 14:36
Sok érdekesség kiderülhet Harry Potterről a következő könyvből, melynek célja, hogy segítse az olvasót eligazodni Rowling világában!
THE MAGICAL WORLDS OF HARRY POTTER (David Colbert)
http://harrypotterkonyv.hu/the_magical_worlds_of_harry_potter#
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását