2024. április 30. - Katalin, Kitti

Iskolakezdés, csak ne menjünk a gyerek agyára!

Nem egy családban okoz gondot szeptember 1-je, míg a szülő próbál megkönnyebbülni, addig a diák görcsöl rajta. Itt van pár tipp, hogy kellemesebbé tegyük az utolsó heteket!
2009. augusztus 23. vasárnap 08:45 - Kővári Adrienn
Körülbelül egy hét van vissza az iskolakezdésig, ez a legtöbb gyereknek a rémálma, hát még, ha a szülők is állandóan ezzel piszkálják őket. Nem egy kiskorúnál fordul elő, hogy kisebb depresszióba zuhan, amikor jóformán hozzá sem lehet szólni, annyira mufurc lesz a közelgő becsengetéstől. Mit tehet ilyenkor egy szülő? A HírExtra ebben próbál meg segíteni: hogy ne menjünk gyermekeink agyára.

Meg se említsük!

Talán a legfontosabb az az, hogy ne emlegessük a gyereknek feleslegesen az iskola közeledtét. Ha látjuk rajta, hogy elég teher neki, akkor feleslegesen ne bosszantsuk azzal, hogy még mi is felhozzuk előtte a témát. Bár néha egy-két beszélgetés nem árt, főleg, ha nem úgy sikerült az előző éve, ahogy annak kellett volna. Ennek ellenére ne tegyük még feszültebbé az utolsó napokat.

Nyár végi programok

Sokkal ötletesebbek leszünk, ha még a becsöngetés előtt is pár nappal elmegy a család kirándulni egyet a közelben, esetleg kilátogatnak a strandra. Addig is kikapcsolódik a csemete, s frissebben fog belevágni az új tanévbe.

Lefekvés időben

Ha kisebb gyermekről beszélünk, akkor mindenképp próbáljuk meg visszaszoktatni a korán keléshez. Nem kell vele kiabálni, de finoman, először csak egy órával hamarabb küldjük el aludni. Az sem rossz megoldás, ha felkeltjük korábban. Megkérhetjük, hogy segítsen ebben, vagy abban, esetleg fogjuk rá, hogy a nyaralás miatt kell hamarabb kipattannia az ágyból. Ez azért is fontos, mert először nagyon furcsa lesz neki, hogy újra korán kell kelnie, ráadásul még az iskolába is el kell mennie, ahol egész délelőtt, kora délután muszáj lesz talpon maradnia.

Ne várjunk rá

A legtöbb gyerek, aki nem várja a sulit, azt az iskolai termékek sem érdeklik. Már pedig füzetre, tollakra idén is szüksége lesz. A legjobb az, ha a szülő bevásárol helyette, mert sejthetjük, hogy neki sosem fog az eszébe jutni. Persze nyaggathatjuk is, esetleg rángassuk el magunkkal, de valljuk be ez egy olyan dolog, amit a szülők is el tudnak intézni. Azért reklamációt később ne fogadjunk el.

Elkényeztetett, rossz gyerek?

A fentebbi sorokból akár azt is kiolvashatjuk, hogy csináljunk meg mindent a gyerek helyett, pedig nem ez lenne a cél. Talán sok felnőtt már nem is emlékszik az iskolakezdés olykor fájdalmas mivoltára. Pedig hányszor fordult elő, hogy új helyre költöztünk, esetleg a legjobb barátunk hagyta ott a sulit vagy egy szomorú nyári szakítás után nem szerettünk volna a suli folyosóin masírozni?

A mai fiatalok sem mások, hasonló gondokkal küszködhetnek. De ez is csak egy olyan dolog, amit elkezdeni nehéz, ha már belecsöppent a szorgos hétköznapokba, akkor helyreáll a lelki békéje. Legalábbis a legtöbb gyereknek.

Nem csak a gyereknek nehéz

Manapság a szülőknek is sok gondot okoz az iskolakezdés, hiszen a taneszközök egyre drágábbak, és még a tankönyveket is meg kell venni. Spórolhatunk azzal, hogy nem mindenből a legdrágábbat vesszük meg, mert egy füzet, az csak egy füzet, de a tollakon sem kell sokat agyalni. Sokszor csak mi hisszük azt, hogy vennünk kell új eszközöket, pedig a tavalyiak éppúgy funkcionálnak, mint a régiek. Ne legyünk szégyellősek elkérni rokonoktól a tankönyveket, mert a legtöbb diák nem igen használja rongyosra azokat. Egy részét akár a könyvtárból is kikölcsönözhetjük, a kötelező olvasmányokat mindenképp. De ezt jobb, ha nem a gyerekre bízzuk.

Érdemes megvárni a különféle akciókat, s ne feltétlenül a legdrágább eszközöket vegyük meg. Az sem baj, ha nem veszünk meg minden egyszerre, hanem csak a legfontosabbakat, s a többit majd megvásároljuk az árleszállításokkor, vagy ha tényleg szükség lesz rá. Rengeteg olyan taneszköz, könyv van, amit előírnak a tanárok, majd sosem fogják őket használni az órákon.

Ezért sem a felnőttnek, sem a gyereknek nem érdemes kétségbe esnie iskolakezdéskor. Ha ügyesek vagyunk, olcsón megúszhatjuk, s pár nap alatt a nagy csoda is véget ér. Észre sem vesszünk majd, mikor véget ér ez a tanév is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Dékány
2009. augusztus 24. 17:59
Bizony, gyorsan megy az idő!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását