2024. április 30. - Katalin, Kitti

Divat lehetne a terhesség?

Sok ország küszködik születési gondokkal, ilyen Japán, egész Európa és mi is. Több próbálkozás is történt arra, hogy divatba hozzák a terhességet, íme néhány a sok közül!
2009. augusztus 22. szombat 16:41 - Kővári Adrienn
Egyre több módszert találnak ki arra az emberek, hogy reklámozzák, népszerűsítsék a gyermekvállalást. Igen, már itt tartunk, s bizony Magyarországnak sem ártana egy kis reklám. Ennek az egyik módja, amikor terhesen készítenek művészi fotókat a nőkről. Ezzel az egésznek a szépségét, és természetességét fogják meg, ezért is divat, hogy egyre több híresség áll így a kamerák elé.

Régen sem volt szégyenletes dolog a terhesség, de sokkal jobban titokban zajlottak az események a férfiak, s a világ előtt is. Ez már csak abból is látszik, hogy a legtöbb kismama ruha inkább eltakarta a nők pocakját, míg ma már igazi trendek épülnek a terhességre.

Mutassuk meg?

Sok nőnek eddig is problémát okozott a nagyobb pocakkal való öltözködés, hiszen a régi ruhák már nem jönnek rá, viszont az egész ruhatárát azért nem szeretné lecserélni. Ezért is kampányol egyre több híresség a terhesség mellett. Ahogy Nicole Richie is nyilatkozta a napokban: „Az anyaság nem szégyen, ezért ki is kell hangsúlyozni a kis mama pocakját.” Talán ezért is tervezett ruhakollekciót, hogy ezzel is segítse a kismamákat.

A hazai celebek büszkén is vállalják terhességüket, s szinte trendibbnél-trendibb ruhában láthatjuk őket. Nem is hinné az ember, hogy ez mennyire fontos, és, hogy mennyire szükséges, mert ennek üzenete van.

A képekre még inkább szükség van. Először még mindenki felháborodott, mikor Britney Spears nagy hassal ledobta az összes ruháját, s így pózolt egy magazinnak. Ma már ez egyre természetesebb a sztárok körében. Fontos, hogy az emberekben tudatosodjon, mennyire fontos a terhesség, mert manapság egyre könnyebben felejti el ezt az ember, s inkább halogatja a témát.

Kampány a terhes nők mellett

Ez a megoldás?
Japánban a kormány felkérte a nagyobb cégeket, hogy adjanak kedvezményeket a gyerekes családoknak. Például szülés után egy évig maradhasson otthon az egyik szülő, de közben kapja meg a fizetésének a két harmadát. Két nagyobb cég már hozott is kisebb-nagyobb intézkedéseket ez ügyben. Talán nálunk is ezt kéne bevezetni?
Japánban sokkal tudatosabban működik ez, ott egyenesen a kismamák kerestek fel egy tokiói fotóstúdiót, hogy örökítsék meg a legszebb hónapjaikat. A fotós természetesen meg sem lepődött ezen, hiszen náluk sem ritkák az ilyen felkérések.

Mivel Japán is egy elöregedő társadalom, akárcsak a miénk, ezért egy szülésösztönző lépést dolgoztak ki a kormányban. Meglepő, hogy ennek a fejlett országnak szüksége van ilyenre, mert kevesen hinnék, hogy ilyen súlyos problémával küzd a társadalmuk. Pedig hasonló gondokkal néznek szembe, mint akár mi is. Bár náluk azért okoz ez gondot, akár azt is írhatnánk, hogy ez a fejlett társadalomnak a hátulütője: mindenki karrierista, s a családalapítást háttérbe szorítják, ezzel eltolják a nők az első gyerek szülését.

Japán a világon az egyik ország, ahol a legkevesebb gyerek születik. Ők leginkább abban látják a problémát, hogy a munkahelyi diszkrimináció, és a kormány elégtelen politikája kényszeríti arra a nőket, hogy halogassák a családalapítást. Kevésbé alkalmaznak egy várandós nőt, esetleg olyat, akinek gyereke van. Mivel ezzel a hölgyek is tisztában vannak, ezért az egyetem után próbálják először megalapozni az életüket, egy biztos állást keresni, esetleg egy gazdag férjet.

Nálunk szintén hasonló a helyzet, és szintén nem sok mindent tudnak ellene tenni. A szigetországban már akkora a baj, hogy ha a nők nem kezdenek el szülni, akkor az évszázad közepére 20 százalékkal is lecsökkenhet a japán népesség. Erre már egy szót is kitaláltak, a társadalom gyerekek nélkül kifejezést használják a súlyos problémára. A húszas, harmincas korosztály nagy része egyedülálló, és gyereke sincs. Szakértők szerint a hozzáállásban van a legnagyobb probléma, mert a japán nőknek nincs kedve házasodni.

Nem vagyunk egyedül a problémával

Nemcsak Magyarország és Japán küszködik ezzel a gonddal, hanem egész Európán belül aggasztóak az adatok. Szinte az összes országban alacsony a születési ráta, ami miatt elfogyóban van a társadalom. Európa egyre inkább elöregedik, mert a fiatalok kitolják a szülés idejét, s emiatt sok esetben kevesebb gyereket is hoznak világra. A legtöbb országban egyre divatosabb, hogy 30-40 évesen szülnek először a nők. De statisztikai adatok vannak arra is, hogy az északi országokban azért nem jellemző annyira ez a késői gyermekvállalás, mert ott sokkal több a működő bölcsőde, óvoda, s a terhes nőket sem mellőzik a munkahelyeken.

Úgyhogy maradnak a figyelemfelhívó plakátok, a ruha kollekciók, és a vállalatok juttatásai, bár kétséges, hogy csak ennyi meghozza majd a nők kedvét a szüléshez.
Forrás: HírExtra/drinfo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Molli30
2009. augusztus 31. 14:18
Nálunk, Magyarországon inkább visszaszorítják az új intézkedésekkel a gyermekvállalási kedvet... :(
A GYES időtartamának lecsökkentése, amikor így sincs elegendő munkahely, pont a leggyengébb pontján támadják a családokat. Nincs elég férőhely a bölcsödékben, óvodákban, mégis, hová tegye az anyuka a gyerekét, ha már mindenképpen el kell mennie dolgozni??? És hová veszik föl az anyukát dolgozni, mikor a kicsi gyermeke idő előtt bekerülve egy közösségbe, még ahoz gyenge immunrendszerrel, minden betegséget elkap majd...? Külföldön lehet,hogy jól bevált módszer a kevesebb GYES-en töltött idő, de küldföldön jól bevált módszer viszont a 4 és 6 órás munkalehetőség is... Kérdem én, itt nálunk hol talál ilyet az anyuka?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását