2024. május 17. - Paszkál

Egy romagyilkosság utóélete

Ma még mindenki Kislétára figyel, a tapasztalatok alapján azonban nem soká tart már a köz érdeklődése. Néhány nap, és a nem egész kétezres szabolcsi falucska ismét egy lesz a többi közül. Magára marad a problémáival együtt.
2009. augusztus 5. szerda 16:42 - Nagy András


Tiszalökön immár nyugalom…


Tiszalökön, – ahol április 22-én késő este a háza előtt lőttek agyon egy munkába induló 54 éves roma férfit, – mára ugyan lecsillapodtak a kedélyek, a település biztonságát azonban azóta sem sikerült újjászervezni. "A gyilkosság után közvetlenül hatalmas volt a felháborodás és a félelem az Újtelepen" – mondta lapunknak Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere. (A Tisza-parti kisváros Újtelep nevű részén történt a gyilkosság – a szerk.) A környékbeli romák sokáig önszerveződéses formában védték otthonaikat, s ez elég sok feszültséget teremtett a városvezető szerint.

"Egyszer-kétszer személyesen kellett, hogy kimenjek és a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjével közösen kellett elmagyaráznom az összeverődött romáknak, hogy rendben van, szervezzék meg a védelmüket, de vigyázzanak, mert nagyon nagy veszélyt rejt magában, ha elszabadulnak az indulatok" – árulja el a polgármester.

Gömze szerint akkoriban gyakran előfordult, hogy éjszaka autókat állítottak, sőt dobáltak meg. Azóta azonban csillapodtak a kedélyek Tiszalökön. A városvezető a hét eleji események kapcsán azt is megosztotta munkatársunkkal, érthetetlennek tartja, hogy minden egyes településen olyanok az áldozatok, akik az ott élők szerint rendes, dolgozó, a többségi társadalomba asszimilálódott emberek. Gömze értetlenül áll az előtt is, hogy a most már több mint száz főre duzzadt nyomozócsapat képtelen előrehaladni a gyilkosságok ügyében.

… és tudatlanság honol

Mint mondta, gyakorlatilag semmiféle információhoz nem jut a település az elkövetőkről az óta, hogy az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda mintegy fél órával a kiérkezés után átvette a helyi rendőröktől. A polgármester állítja, már olyan is történt, hogy egy magánnyomozó besétált a városházára, és egyszerűen felajánlotta szolgálatait, mondván: olyan információk vannak a birtokában, amelyek révén a hivatalos nyomozástól eltérő nyomvonalon tudna elindulni. (A polgármester szerint a szóban forgó magánkopó állítólag az áldozat valódi kilétéről is ígért felvilágosítást.) A városvezető végül elhajtotta a szerencsevadász detektívet.

A tragédia után néhány héttel egy nagyszabású fórumra is sor került Tiszalökön, amelyen a gyilkosságsorozatban érintett települések polgárőrparancsnokai, az Országos Polgárőr Egyesület elnöke, valamint egy, a nyomozásban részt vevő rendőrtábornok is tiszteletét tette, de Gömze szerint érdemi információk ezen sem hangzottak el.

Az áldozat hozzátartozóinak hogylétéről a polgármester a következő tájékoztatást adja: Kóka Jenő felesége maradt a korábbi házukban, munkája van, a lánya pedig már korábban sem lakott a családdal. Anyagi segítséget nem igényelnek, az önkormányzat mindössze a temetés költségeibe szállt be százezer forinttal.

A „feles” oldja meg a gondokat…

A biztonsági intézkedések szigorításáról szólva a polgármester elmondja, hogy már korábban is szándékukban volt a település közbiztonságának megerősítése, azóta pedig különösen égetővé vált ez e kérdés.

Nemrég beadtak egy állami pályázatot, amely egy kamerás megfigyelőrendszer kiépítéséről szól. A térfigyelő kamerákat a város összesen tizenhat pontján helyeznék el, elsősorban a bejövő utakra koncentrálva. A rendszert a helyi polgárőrség felügyeletére bíznák, akik a hatékonyabb kommunikáció érdekében a Tiszalöki rendőrőrsön külön szobát kapnának. A rendszer kiépítése mintegy 14 millió forintba kerülne, a pályázat még elbírálás alatt áll. Az eredetileg tizenkét fős tiszalöki rendőrőrs jelenleg hat fővel működik.
Romák sérelmére elkövetett gyilkosságok a közelmúltban:
2008. november 3-án Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra. A házban lakó roma családból ketten életüket vesztették.
2008. november 18-án Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők a támadásban meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.
2009.február 22-én Tatárszentgyörgyön éjjel, valószínűleg Molotov-koktéllal gyújtották fel egy roma család házát. A tűzből menekülő apát és ötéves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.
2009. április 22-én Tiszalökön késő este háza előtt agyonlőttek egy munkába induló 54 éves roma férfit.
2009. augusztus 3-án éjjel Kislétán ismeretlenek sörétes puskával törtek be egy gyermekét egyedül nevelő roma asszony otthonába. A nőt agyonlőtték, a tizenhárom éves kislány súlyos sérülésekkel került kórházba.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pandur58
2009. augusztus 7. 09:43
novaklaszlo56! Nem mondhatják a "romák" hogy az éppen aktuális kormány nem próbálkozik meg a roma felzárkoztatással, valamilyen formában. Sajnos a törekvések bizony sorozatosan kudarcba fulladnak.
Ha munkáról van szó az büdös,ha földet és vetőmagot kapnak hogy gazdálkodjanak,az is büdös.Ami tetszik nekik az a segély,amiből eliszogatnak,gyártják a gyerekeket a nyakunkba,mi pedig tarsuk el.Szerinted ez így jól van?Vagy mit kellene csinálnunk?Szegény Hofi mondta: " vegyünk mindnek hegedűt?"Ha meg nézed a történelmüket akkor
bizony a társadalomba végzett munka sehol sem szerepel.Csak a sajátos a nép csoporjaiknakmegfelelő teknővájás,vájogvetés,kosárfonás,bazseva,vándorlás stb.A kapára úgy néznek mint egy UFÓ-ra.Ha megnézel egy "cigány viccek" gyüjteményt akkor azok úgy kezdődnek:"gazsi elment lopni".Akkor most miről beszélünk?
pandur58
2009. augusztus 7. 09:28
Szerintem ha a fórum végén nem az üdüléssel kapcsolatos szavaztatás lenne,hanem az aktuális "roma" problémákról,és a velük szemben uralkodó közhangulatról feltett kérdések,akkor biztosan tükrözné a Magyarok és a cigányok közötti vélemény alkotást. Egy másik! A Köztársasági elnök
akkor áljon mikrofon elé,és fejezze ki részvétét a lelőt "romanő"felé,ha majd minden, a cigányok által megőlt Magyar ember iránt is.Azok a gyilkosságok miért nincsennek így felfújva? Pedig vannak bizony,nem is kevés.
Papp Éva
2009. augusztus 7. 07:49
Kedves Novák Úr!

Ha tudsz valami megoldást, ami nem törvénysértő, akkor nagyon szeretném, ha megosztanád velem is.
Merthogy amire én gondoltam, sajnos nem megy. DOLGOZNIUK KELLENE! Csakhogy ők még a tv--t is kikapcsolják, ha látják, hogy valaki dolgozik benne.Inkább összebújnak, és szaporodnak.
Ezek a bűncselekmények azért történnek, hogy az emberek ugyan vegyék már észre, hogy nagy a baj!
Lehet, hogy ártatlanok voltak ezek az emberek, de közúti balesetben is meghal ennyi ártatlan hiába.
Én nem vagyok Észak-Magyarországi, de akkor sem adnám fel őket, bár én nem tennék ilyet.És valóban nem tudom kik tették.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását