2024. május 18. - Erik, Alexandra

Három napig nyomozott az FBI hazánkban

Három napot töltött Budapesten az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) két munkatársa, hogy segítse a magyar rendőrök munkáját a romák elleni támadások ügyében - közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).
2009. augusztus 5. szerda 12:41 - HírExtra
Az NNI közleménye szerint a két szerv "évek óta magas szinten dolgozik együtt". Az NNI kért és kapott segítséget az FBI-tól a romák ellen elkövetett támadások ügyében. Ennek részeként az FBI Viselkedéselemző Részlegének két munkatársa érkezett Budapestre júliusban, akik megkezdték a romák sérelmére elkövetett támadások vizsgálatát. Az FBI munkatársai – az ügyben dolgozó rendőri vezetőkkel és nyomozókkal közösen – három napot töltöttek Budapesten "és ez a munkakapcsolat, együttműködés azóta is folyamatos".

"Az FBI Viselkedéselemző Részlegének munkatársai olyan elsődleges véleményt fogalmaztak meg, amely már most is előremozdította a felderítést, továbbá a nyomozás során hiányosságokat nem tártak fel" - tartalmazza az NNI közleménye, amely azonban a folyamatban levő közös munkára hivatkozva az együttműködésről további részleteket nem kívánt megosztani a közvéleménnyel.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter személyesen kezdeményezte, hogy az FBI-tól kérjen segítséget a magyar rendőrség a romák elleni gyilkosságok felderítésében. A miniszter ezt május 4-én jelentette be. Akkor úgy fogalmazott: "valami olyasmi történik, ami a magyar kriminalisztika történetében azt hiszem, hogy egyedülálló: egy nagyon súlyos bűncselekmény-sorozat, olyan elkövetési móddal, amilyennel eddig még nem találkoztunk".

Az Egyesült Államok rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal, van olyan speciális tudása például a pszichológiai profilalkotásban, ami gyorsíthatja az elkövetők kézre kerítését - fűzte hozzá.

Az FBI-nyomozók munkájáról Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány korábban azt mondta, az FBI nyomozói áttekintik azt az anyagot, amelyet magyar kollégáik feltártak. Ennek eredményeként tovább szűkülhet "az elkövetői profil", többi között a pszichológiai személyiségjegyek alapján.

A tavaly július óta tartó bűncselekmény-sorozatnak eddig 55 sértettje van, közülük hatan életüket veszették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását