2024. június 13. - Antal, Anett

Egy romagyilkosság utóélete

Ma még mindenki Kislétára figyel, a tapasztalatok alapján azonban nem soká tart már a köz érdeklődése. Néhány nap, és a nem egész kétezres szabolcsi falucska ismét egy lesz a többi közül. Magára marad a problémáival együtt.
2009. augusztus 5. szerda 16:42 - Nagy András
Nagycsécs, Tiszalök, Tatárszentgyörgy, Kisléta…

A hétfő hajnali romagyilkosság után sokadjára bolydul fel az ország. Az áldozatok, a közeli hozzátartozók, a környékbeliek, a roma társadalom rettegve várja, hol, melyik településen súlyt le ismét a közszájon már csak halálbrigádként forgó bűnszövetkezet.

A rendőri szervek megerősített biztonsági intézkedésekről szónokolnak, az ügyben eljáró nyomozó hatóságok egészében véve hallgatnak, a politika számot ad és számot kér, mindenféle megoldási javaslatokkal áll elő, a média a nyilatkozatok helyszínére loholva igyekszik lépést tartani az eseményekkel, a közvélemény pedig találgat: kik állhatnak a történtek mögött? Mi motiválja az elkövetőket arra, hogy ártatlan embertársaikat mészárolják?


Ezután eltelik néhány nap, és az élet visszarendeződik a „rendes” kerékvágásba. A brutális kivégzés hírét újabb szenzációk veszik át, s abban a pillanatban, hogy a nyilvánosság leveszi tekintetét az eseményekről, a döntéshozók figyelme is más ügyek felé fordul.

Bizony, a gyilkosságokhoz hasonlóan a tragédiákat követő históriák is kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Így volt ez Nagycsécs esetében éppúgy, mint Tatárszentgyörgy vagy Tiszalök borzalma után. Ma még az ország Kislétával van elfoglalva, ma még ezrek kattintanak a mindössze négyszázaléknyi roma kisebbséggel bíró kis szabolcsi falucska honlapjára, valamint a gyilkosságról szóló híresztelésekre. Ma még mindenki, akinek módjában áll, a segítségét, a támogatását, vagy épp az igazságot ígéri.

Holnap Kislétának is szembe kell néznie azzal: hosszabb távon jórészt csupán magára számíthat a kedélyek lecsillapításában. A tettesek utáni hajtóvadászatból a helyi rendőrség egyetlen esetben sem veheti ki a részét, legfeljebb a rendszeres és korrekt tájékoztatásban bízhat. Marad tehát az áldozatok segítése, valamint helyiek mindennapos biztonságérzetének javítása. Megfelelően képzett szakemberek és persze szükséges anyagiak híján azonban mindez lehetetlen vállalkozásnak tűnik.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Papp Éva
2009. augusztus 8. 08:10
Én büszke vagyok arra, hogy a "csöcselékhez" tartozom.
Ezt a volt miniszterelnökünk mondta anno.Csak még ezen belül kellene valahogy megtalálnom a helyem. Lenn még csak menne is, de minél fenntebb néz az ember, annál inkább neki nem tetsző dolgokat lát. És én talán azért nem bízom igazán a lentiekben sem.
Az ószinteség....
Tudod,nekem már kárt nem okozhatnak. Az okosok úgyis ki tudják keresni ki vagyok, de ha csak egy picit mozdítok az emberek fantáziáján, már megérte. Sajnos, kevés olyannal találkozom, mint az itt hozzászólók, és ennek a találkozásnak most nagyon örülök. Itthon érzem magam, ezért is nyíltam meg ennyire.
novaklaszlo56
2009. augusztus 7. 20:38
A fenébe is! Elkerülte a figyelmemet! Ne mondj ilyet, hogy a csőcselékhez tartozol! Ha bárki ezt gondolja, netán mondja is rólad, ne higgy nek! Én már tisztán látom, hogy ez nem igaz!
novaklaszlo56
2009. augusztus 7. 19:24
Csak még egy mondat, kedves Éva!
A magunkféléket azért üldözik és szigetelik el ilyen elszántan, mert átlátunk rajtuk, felismerjük az igazságot, de legalábbis törekszünk erre, s ezért rettegnek tőlünk, mert veszélyesek vagyunk a korruptak - te is sejted, milyen széleskörű - szövetségére.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását