2024. május 6. - Ivett, Frida

Már nem olyan népszerű Horvátország

A július közepi határforgalmi adatok alapján mintegy 15 százalékkal kevesebben érkeztek az elmúlt napokban Horvátországba, mint a tavaly ilyenkor, ugyanakkor átalakulóban is van a turizmus az Adria partján.
2009. július 20. hétfő 22:34 - HírExtra
A horvát Poslovni üzleti napilap internetes kiadása a horvát határrendészeti adatok alapján hétfőn azt közölte, hogy az elmúlt hétvégén, vagyis a péntektől vasárnapig tartó három napban 1,154 millió utas - közülük 912 ezer külföldi - lépett be az ország területére. Ez összességében 162 ezer utassal kevesebb a múlt év harmadik júliusi hétvégéjén mért adatnál.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) hétvégi beszámolója szerint németek, szlovének és olaszok érkeztek nagyobb számban Horvátországba.

A legnagyobb forgalom ezúttal is szombatra esett, a legtöbb utas a szlovén-horvát határon, valamint Magyarország felől, a Letenye-Muracsány (Gorican) átkelőn lépett be. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel azt közölte: Letenyénél a három nap alatt Horvátország irányába összesen mintegy 73 ezer utas hagyta el Magyarországot.

A horvátországi légi forgalomban ugyanakkor rekordot is mértek. Splitben - amelynek reptere a Trogir melletti Kastelben található - szombaton 94 gépet vártak összesen 18 ezer utassal a fedélzetén, ami az idei év legmagasabb napi forgalmát jelentette.

A horvát SEEbiz gazdasági honlap összeállítása szerint a turisták számának idei csökkenése ellenére néhol növekedett a vendégéjszakák száma. Dubrovnikban például az év eleje óta 2 százalékkal kevesebb utazó fordult meg, ugyanakkor 6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

Az átrendeződés egyik oka, hogy a szállásadók idén kedvezményekkel csábítják a turistákat, például 5 nap kifizetése után 7 napig maradhatnak a hotelben, másrészt a szállodáknál olcsóbb magánszállások és kempingek eddig néhány százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását