2024. május 16. - Mózes, Botond

Alig változott a pártok népszerűsége

Alig változott a pártok támogatottsága az EP-választás után készített, 1200 ember megkérdezésén alapuló Medián-felméréshez képest – derül ki az e hét csütörtökön megjelenő HVG-ből.
2009. július 15. szerda 20:55 - HírExtra
Az 1200 embert megkérdező Medián július 3-a és 7-e között készített kutatása szerint továbbra is a Fidesz vezet, a választani tudó "biztos" szavazók bő kétharmada szavazna rá. A Jobbik némileg erősödött a három héttel ezelőttihez viszonyítva, az MSZP támogatottságának morzsolódása pedig megállni látszik.

A politikusok népszerűségében jelentősebb változások történtek. A korábban évekig az ország legkedveltebb politikusának számító Dávid Ibolya népszerűsége újabb öt százalékkal csökkent, és hasonló mértékben esett vissza az országgyűlési elnöki tisztségről épp a felmérés első napjaiban lemondó Szili Katalinnal rokonszenvezők aránya.

A vizsgálat összegzése szerint talán éppen a rendőrségi előállításának köszönhetően viszonylag magas, 61 százalékos ismertséggel debütált a Medián politikuslistáján a Jobbik elnöke. Bár Vona Gábort az őt ismerőknek csak a 29 százaléka látná szívesen "fontos politikai szerepben", így is megelőzi a baloldali és liberális politikusok nagy többségét.

Továbbra is meglehetősen alacsony, ám szignifikáns mértékben nőtt Bajnai Gordon kormányfő népszerűsége (20 százalékra). A Medián honlapján található táblázat szerint Lendvai Ildikó ugyanannyira népszerű, mint Bajnai Gordon. Őket követi Székely Tamás és Szekeres Imre 19-19 százalékkal. A három legnépszerűtlenebb politikus Demszky Gábor (16 százalék), Kóka János (13 százalék) és Draskovics Tibor (12 százalék).

A vizsgálat szerint az EP-választás előtti 24 százalékra állt vissza azok aránya, akik támogatják a válságkezelésre vállalkozó kormányt. A szavazók kétharmada így is az előre hozott választás pártján áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását