2024. június 12. - Villő

Mit hoz az új SZDSZ-elnök?

Az SZDSZ mindhárom elnökjelöltje, Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd is gyökeres változást szeretne a pártjában.
2009. július 10. péntek 06:35 - HírExtra
A vitaestet egy yacht club Balatonra néző teraszán tartották, ahol a környék négy megyéjéből meghívott küldöttek közül 32-en kísérték figyelemmel a három elnökjelölt beszámolóját, vitáját, illetve tettek fel kérdéseket.

A vitaest elején a sajtónak összefoglalót adó valamennyi jelölt szólt arról, hogy az SZDSZ európai parlamenti választáson elszenvedett kudarca után joggal merült fel az igény, hogy új arcokra és hiteles politizálásra van szükség. A zenetörténész és közgazdasági felsőfokú végzettséggel rendelkező Retkes Attila mottója, hogy szavahihetővé, gyakorlatiassá és szerethetővé kell tenni az SZDSZ-t.

A pártnak be kell befejezni a "cikk-cakk" politizálást, és egyértelművé kell tennie, hogy ellenzéki párt. A jelölt egy vidékről újjáépülő pártot szeretne, amelyet nem a budapesti elefántcsonttoronyból irányítanak. A programjáról kiadványt is készítő és azt szétosztó politikus szólt arról is, hogy Kóka János helyett új frakcióvezető személyére szeretne javaslatot tenni.

Weinek Leonárd, agrárközgazdász- és jogász végzettségű zuglói polgármester kifejtette, valóságidegenné vált az SZDSZ, amit egy önmagát toleránsnak és liberálisnak tartó szervezet nem engedhet meg magának. A képviselő álláspontja szerint csak gyökeres változásnak van értelme. "Az eddigiek bármilyen mutációban való folytatását senkinek nem javaslom" - tette hozzá. Szerinte a jövőben az emberek valós problémájával kell foglalkozni, nem elvont politikával. Ő is kitért arra, hogy az SZDSZ-nek nem sikerült bizonyítania az elmúlt hónapokban, hogy ellenzéki párt, és ennek a kettős játéknak véget kell vetni. Weinek a kérdésekre válaszolva korainak tartotta még arról beszélni, hogy kik jöhetnek szóba a párt jövőbeni partnereiként, illetve szövetségeseiként.

Badacsonyi Szabolcs gyermekorvos, kórházigazgató szerint az SZDSZ előtt ebben a válságos helyzetében két út áll. Az egyik szerint a párt olyan állapotba került, hogy már nem gyógyítható, és ezt tudomásul véve mindenki keressen valami más elfoglaltságot magának. A másik lehetőség - amit ő is javasol a küldötteknek -, hogy vegyenek egy nagy levegőt, és húsz év tapasztalatát, gyakorlatát felhasználva szedjék össze magukat. Az SZDSZ bázisára építve szervezzenek egy olyan új pártot, amelyik sikeres és hiteles lehet, megnyerve a választók elvesztett bizalmát.

Ehhez álláspontja szerint az eddig folytatott szekértáborharcon mindenképpen túl kell lépni, mert csak akkor van esélye az SZDSZ-nek továbbra is parlamenti pártként működni.

A jelölt szerint komoly stílusváltásra is szükség lesz a pártirányításban, aminek a lényege, hogy a jövőben ne a központ diktáljon. Arra kérdésre, hogy miként viszonyuljon az SZDSZ a Bajnai kormányhoz, a jelölt azt válaszolta, hogy a párt a válságkezelésre szerződött. Ameddig a kormány, vagy akár az ellenzék ezt szolgáló terveket terjeszt a parlament elé, addig az ország érdeke azt kívánja, hogy támogassa azt az SZDSZ - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását