2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ötletbörze a közbiztonság javításáért

A magyar állampolgárok biztonságérzete jelentősen csökkent az utóbbi időben. A közbiztonság megerősítésére a Jobbiktól az MSZP-ig mindenkinek van egy jó ötlete. Ön szerint melyik a célravezető?
2009. július 2. csütörtök 08:19 - Kesjár Norbert
Egyesek a gazdasági válságot, mások a rossz kormányzást, megint mások pedig a cigány kisebbséget teszik felelőssé azért, mert hazánk lakóinak többsége úgy érzi: hónapok óta egyre csak nő a bűnözés.

Annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák az ellenkezőjét mutatják, a pártok egyetértenek abban, hogy a növekvő bűnözést valamilyen módon meg kell fékezni. Az alkalmazott eszközöket tekintve azonban már lényeges eltérés van a különböző tervek között.

Jobbik: állítsuk vissza a csendőrséget!

Korábbi írásunkban már részletesen elemeztük a Jobbik javaslatát, miszerint a rendőrség mellett (lényegében azzal párhuzamosan) vissza kellene állítani a csendőrség intézményét.

A parlamenten kívüli párt elképzelése szerint a csendőrség pótolná azt a hiányt, amit jelenleg az okoz, hogy nem minden településre jut el a rendőrség, s így egész egyszerűen nincs elég járőrözés. A csendőrséget hivatásos, szolgálati viszonnyal rendelkező személyekkel töltenék fel. A Jobbik javaslata nem eléggé kidolgozott még, így az sem világos, összességében mennyit nyernénk az új testület felállításán.

A javaslatot nagymértékben gyengíti (lényegében teljesen ellehetetleníti), hogy a jelenlegi parlamenti pártok mindegyike elutasítja azt. A Jobbik ezért „megígérte”, hogy amíg nem állítják fel a csendőrséget, addig a Magyar Gárda és a különböző demonstrációk révén fogják „ellátni a közbiztonság biztosítását”.

MSZP: települési őrséget!

A szocialisták kétféleképpen reagáltak a helyzetre. Az egyik irány a Büntető Törvénykönyvben (Btk.) lévő büntetési tételek szigorítása, a másik pedig – a Népszabadság információi szerint – egy teljesen friss javaslat: az ún. települési őrségek létrehozása.

Az utóbbi javaslat még kidolgozás alatt van, de a lényege már ismert. Eszerint a helyi önkormányzatokra és a civil szervezetekre támaszkodva a településeken létrehoznának települési őrségeket. Ennek tagjai az önkormányzatokkal lennének munkaviszonyban (a finanszírozásukat abból a pénzből tervezik megoldani, amelyet az önkormányzatok ma a helyi rendőrség támogatására fordítanak).

A terv szerint az őrség tagjai hatósági feladatokat látnának el, s több, jelenleg a jegyzőhöz rendelt jogkört is kapnának. Ez voltaképpen azt jelenti, hogy az őrség tagjai járőröznének, ellátnák a közterület-fenntartási jogkört és akár nyomozati jogkört is gyakorolhatnának az ún. bagatell bűncselekmények (azaz a szabálysértések) tekintetében.

A szocialisták másrészt a már meglévő szervezeteket is megerősítenék. Tehát több, bővített jogkört kapnának a polgárőrök, a mezőőrök, a vadőrök és a halőrök. Nekik a jövőben ha nem is hatósági jogosítványokat, hanem ahhoz hasonló, különböző intézkedési jogokat kapnának (pl. gázspray tartása, feltartóztatási jog az intézkedésnek ellenszegülőkkel szemben).

A szocialisták szerint ezek a megoldások azért célra vezetőek, mert sokkal gyorsabbak és egyes esetekben hatékonyabbak, mint a rendőrség munkája. S persze jól is kiegészítené azt.

A Fidesz „természetesen” nem támogatja ezt az elképzelést. A párt szóvivője szerint: „a Fidesz a törvényesség és a rend pártja, következetesen elutasítja az alkotmányos rend és a közbiztonság védelmének privatizálását, azt, hogy egy erős állam, egy erős rendőrség helyett önkéntes alapon különféle egyesületek vagy cégek tetszelegjenek rendvédelmi szerepben”.

De mit javasolnak e helyett?

Fidesz: erősebb rendőrség és szigorúbb szabályok kellenek!

A legnagyobb ellenzéki párt a közbiztonság kérdéskörében azonban nemcsak a többi javaslat tagadását hangoztatta, hanem – szokásával ellentétben – érdemi javaslatokat és valós alternatívát tett le az asztalra.

A párt szerint nem új szervezeteket kell létrehozni, hanem a rendőrséget kell megerősíteni. A Fidesz ennek érdekében meg is ígérte, hogy amint kormányra kerül, haladéktalanul több ezer fővel megemeli a rendőrség létszámát és el fogja érni, hogy minden településen hatékony rendőri védelmet kapjon a lakosság.

A Fidesz politikusai szerint a bűnmegelőzést szolgálná az is, hogy mihamarabb bevezessék az óriási elrettentő erejű ún. három csapás törvényt. Ez – az Amerikai Egyesült Államokban bevezetett és alkalmazott – megoldás lényegében azt jelenti, hogy az erőszakos, kétszer visszaeső bűnözőkkel szemben a jog a lehető legszigorúbb büntetést szabja ki, azaz a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést.

Ennek igazi, visszatartó erejét a szocialisták azonban vitatják. Ezért nem is szavazták meg azt a parlamentben. A rendőrség megerősítését azonban ők is támogatják, bár érdemi lépés nem történt az elmúlt hónapokban.

Valamit tenni kell!

Tehát amint látjuk, a különböző pártok érzékelik a problémát – ez jó. Egyetértenek abban, hogy mihamarabb tenni kell ez ellen – ez is rendben van. Azonban az elképzeléseik annyira távol állnak egymástól (és azok egy része egymást ki is zárja), hogy még mindig nem történt meg az érdemi előrelépés ebben az ügyben. (Leszámítva azt, hogy az MSZP átvitte a parlamenten a Btk. szigorítását, amit a Fidesz nem támogatott.)

Pedig valamit tenni kell, mert ha nem történik semmi (nem erősítik meg a rendőrséget és a vele szorosan együttműködő polgárőrséget), akkor egy újabb változat fog életbe lépni, s ez pedig az állampolgárok önbíráskodása.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 2. 10:14
Reálisan belegondolva, most kivételesen a Fidesznek van igaza. Szimpatikusnak tűnik a csendőrség intézménye, de két rendvédelmi szerv nem segítené, inkább akadályozná egymás munkáját. Mszp ötlet??? ...említést sem érdemel.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását