2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz: aláírásgyűjtés kezdődik a három csapás törvényjavaslat napirendre vételéért

A Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy bizonyítsa: van társadalmi támogatottsága a három csapás néven megismert törvénymódosító javaslatuknak - mondta Lázár János, a párt rendvédelmi munkacsoportjának vezetője szombaton, Budapesten.
2009. április 18. szombat 22:07 - HírExtra
Az aláírás gyűjtés másik célja, hogy demokratikus módon gyakoroljanak nyomást az Országgyűlésre annak érdekében, hogy a Ház még a tavaszi ülésszakon tűzze napirendre a büntető törvénykönyvhöz benyújtott fideszes szigorító javaslatot - mondta Lázár János sajtótájékoztatón.

A párt országgyűlési képviselője a részletekről azt közölte, hogy a Fidesz aktivistái az elmúlt napokban már megkezdték háromezer levél kézbesítését a háztartásoknak, amelyben tájékoztatást adnak a kezdeményezésről. Ezt követően kezdődik - már a mostani hétvégén - az aláírások gyűjtése. Terveik szerint ez a munka egy hónapig tart majd.

A politikus emlékeztetett arra, hogy közbiztonság romlásának megállítása érdekében a Fidesz amerikai mintára dolgozta ki a három csapás néven megismert javaslatot. Ennek lényege, hogy a személy elleni erőszakos bűncselekményeket elkövető visszaesők esetében a harmadik eset után minimálisan megduplázódna a büntetés, de ha a büntetési tétel eléri a húsz évet, akkor ez ténylegesen letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés lenne.

Emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés korábban már elutasította e javaslat tárgyalását.

Lázár János közölte: a büntetés-végrehajtás országos parancsnokánál a közelmúltban tájékozódott a feltételekről, s az adatok alapján elmondható, a szigorítás nem okozna túlterheltséget a BV-intézetekben.

Az USA mellett Szlovákiában, de már európai országban is van hasonló gyakorlat - mondta Lázár János, aki megjegyezte: Szlovákiában a szigorítás után mintegy 40 százalékkal csökkent az erőszakos bűncselekmények száma.

A Fidesz a három csapás törvény tervezetét az amerikai úgynevezett "három dobás törvény" (three strikes law) alapján készítette el. Az Egyesült Államokban a 90-es években terjedt el ez a gyakorlat az erőszakos cselekményeket elkövető, visszaeső bűnözőkkel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását