2024. április 16. - Csongor

21 éves magyarként a világ tetején

Napi három edzés, három óránként étkezés és persze lépcsőfutás – ezek segítségével készül az első hatba a Világjátékokon Vargha Viola. A lány 21 éves, alaphelyzetben karcsú teremtés. Mellesleg testépítő.
2009. június 22. hétfő 13:49 - Gedei Szilárd
Július 18-án a tajvani Kaohsiungban kezdődik a nem olimpiai sportágak olimpiája, a Világjátékok. Többek között ejtőernyőzés, sárkányhajó, szumó és persze íjászat – a magyar csapat már készen áll az egy hónap múlva rájuk váró nagy versenyre. A magyar különítményből azonban kitűnik egy cseppet sem szokványos sportág cseppet sem szokványos képviselője: Vargha Viola 21 éves, rendes állapotában nem több 60 kilónál, és testépítésben indul Tajvanon.

A HírExtra vele beszélgetett a terveiről, a lehetőségeiről és mindenekelőtt arról, hogyan válik egy törékeny kislányból eszméletlen izmokkal bíró testépítő.


Korábban kilenc éven át ritmikus sportgimnasztikáztam, de azt abba kellett hagynom egy térdsérülés miatt. Aztán elkezdtem a fitnesszel foglakozni, de azt sem bírtam, pár évig indultam csak a fitneszmodell kategória versenyein, ahol világbajnokságot nyertem. Utána hallottam csak, néhány éve, hogy testépítésben ki lehet jutni a Világjátékokra, így elkezdtem ezzel a sportággal foglalkozni.

Elérte célját, hiszen sikerült kvalifikálnia magát a tajvani Kaohsiung városában júliusban megrendezendő Világjátékokra (a másik magyar testépítő Vajda István lesz a játékokon).

Vargha Viola
Sportág: testépítés
Születési hely és idő: Budapest, 1987. november 16.
Egyesület: Huber Center
Edző: Huber István
Kiemelkedő eredményei: felnőtt páros európa-bajnoki 2. hely, junior Európa-bajnokság 3. hely, junior világbajnoki 4.hely
Ezt csinálja a testépítésen kívül: tanuló (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, testnevelő-edző)
Igen, ezen valamiért mindenki elcsodálkozik… (közben jóízű nevetés – a szerk.) Nem igazán hiszik el az emberek, hogy ezzel foglalkozom, ugyanis a testépítőket mindenki óriási izomtömeggel képzeli el. Rólam viszont ez nem igazán mondható el…

A hazai testépítők új generációja…

Kevesen csinálják ezt a fiatalok körében, nem igazán vonzó a számukra. Mindenki a profikat képzeli el először, s őket bizony a legtöbben visszataszítónak találják. Én azonban mindentől függetlenül szeretem csinálni.

Még úgy is, hogy ez a sportág köztudottan rengeteg lemondással és néha szenvedéssel jár?

Való igaz, hogy nem egyszerű testépítőnek lenni, ugyanis az edzések mellett oda kell figyelni a táplálkozásra is. Ez pedig napi huszonnégy órás igénybevételt és figyelmet követel.

Mennyi edzés fér bele egy napba így a nagy verseny előtt egy hónappal?

Naponta három edzésem van. Reggel egy aerob lépcsőfutással kezdek, aztán következik délután egy súlyzós edzés, illetve este szoktam step aerobikozni is. Mindezek mellett muszáj nagyjából három óránként étkezni, és persze az sem mindegy, hogy mit eszünk.

Hiszen már csak kevesebb, mint egy hónap van a nagy megmérettetésig.

Igen, most már a formába hozáson van a hangsúly, ez már a szálkásító időszak. Ezért is van most három tréningem.

Ez nagyon komoly igénybevételt jelenthet egy ilyen fiatal testnek. Hány évig lehet ésszerűen űzni a testépítést?

Ezt akár életünk végéig lehet csinálni. Versenyszerűen pedig a nőknél akár 35-40 éves korig is kitolható az aktív pályafutás, sőt a masters kategóriákban igazából a nőknél több indulószokott lenni, mint a juniorban. Akkora érik be igazán testépítésben egy nő.

Netán ebből a korosztályból választott magának követendő példát?

Nekem nincs klasszikus értelembe vett példaképem, volt egy elképzelésem, amikor elkezdtem csinálni, most azt próbálgatom megvalósítani…

… most például a Világjátékokon, melyet, mivel a testépítés nem tartozik az olimpiai sportágak közé, a sportág legjelentősebb versenyének tekintenek.

Az, hogy szerepelhetek a tajvani versenyen természetesen óriási megtiszteltetést jelent, viszont egy nagy kihívás is egyben. Nagyon örülnék, ha bekerülnék a döntőbe, azaz az első hatba.

A későbbieket pedig még nem tudom, persze nem lenne rossz a következő Világjátékokra is készülni, addig pedig még rendeznek Európa- és világbajnokságot is.

Szimpatikus hozzáállás egy 21 éves testépítőlánytól. Biztos az, hogy csak 35-40 éves korra érnek be igazából azok az emlegetett testépítő hölgyek (az alábbi videón a Világjátékok hivatalos főcímét láthatják)?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását