2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az iwiw, myvip és egyéb közösségi oldalak sötétebbik oldala

Persze sokan sok helyen elmondták már, hogy az internet nem csak csupa móka, a közösségi portálok pedig nem csak kedves dolgokra használhatóak. De azért elmondjuk még egyszer.
2009. június 10. szerda 07:38 - Kiss Gergő
A közösségi portálok évek óta jelen vannak hazánkban, és sokak mindennapjainak része, hogy naponta többször meglátogatja az iWiW-et, myVIP-et, vagy amelyikre éppen regisztrálva van.

Hazánkban a legismertebb az iWiW, amelynek népszerűsége indulása, 2002 óta töretlen, és a felhasználók számát tekintve ráver a többi hasonló magyar közösségi oldalra, mint amilyen a myVIP vagy a Barátikör.com.

Ezeken a portálokon mindenki csinálhat saját profilt, tehet fel képeket, videókat. Ismeri őket már mindenki, ugyanis például a myVIP is már körülbelül két és fél milliós taglétszámmal büszkélkedhet. Az iWiW még ennél is jóval többel.

Túl sok funkcióval nem rendelkeznek azon kívül, hogy ha látunk egy ismerőst bejelöljük, vagy esetleg rakhatunk fel magunkról videót meg hasonlók. Sok külföldi oldal ennél kicsit már tovább lépett. Például a Last.fm.

Itt is van a felhasználónak egy sima adatlapja, viszont összeállíthat magának egy saját ”rádiót” kedvenc számaiból. A zenei felhozatal szinte végtelen. A legkisebb együtteseknek is van adatlapja, akiknek meghallgathatjuk a számaikat, ezeket felvehetjük kedvencnek, akit érdekel, az pedig ott helyben meghallgatja, illetve le is töltheti. Hasznos kis oldal. Igen, ez mind szép és jó, de árthatnak is ezek az oldalak?

A kellemetlenek

Ugyebár az internethez manapság mindenki hozzáfér, ezért árthat, és árt is. Az ilyen jellegű oldalakon sokan teljesen magánjellegű, intim dolgokat is nyilvánosságra hoznak névvel, címmel, fényképpel. Nyilvánosságra tett adataikkal pedig bárki visszaélhet, az ilyen esetek pedig nem ritkák, inkább mindennaposak.

Valakinek a profilját feltörni, esetleg hozzáférését megszerezni ugyan nem könnyű dolog, de ha elszánt az ember, akkor megoldja. Ezután pedig már úgy hamisítja a szerencsétlen adatlapját, ahogy akarja.

De például gondot okozhat az is, hogy a feltett képeket egy rosszakaró nem csak nézegeti, hanem nem éppen csupa jószívből felteszi egy társkereső oldalra. Mondjuk egy társkereső oldalra melegeknek.

Hamis adatlapokkal is találkozhatunk, ezek sem túl kedvesek általában, de inkább a társkereső oldalakra jellemzőek. Leginkább a tizenévesek szórakoznak így, de ez nem meglepetés, néha csinál hülyeséget az ember, főleg ha fiatal.

A veszélyesek

Nem kerülhetjük ki a molesztálókat, pedofilokat. Ott vannak mindenütt, így a közösségi portálokon is. Persze nem kell pánikrohammal fogadni, ha valaki bejelöl akinek hirtelen nem ugrik be az arca, de azért nem árt az óvatosság.

A Lipcsei Egyetem felmérése szerint a megkérdezett tinédzserek 23 százalékát zaklatták már legalább egyszer az interneten keresztül, 17 százalékukat pedig szexuálisan is molesztálták. De hogyan vélekedik ezekről a dolgokról egy pszichológus? Dr. Fehér Gabriellát kérdeztük.

Mi számít szexuális zaklatásnak interneten keresztül?

Küldhetnek idegenek szeméremsértő, obszcén szövegeket, képeket, vagy találkozni akarhatnak, annak ellenére, hogy az illető nem kívánja azt. Ez lehet e-mailen keresztül is, de történhet pl. Skypon, vagy más, hasonló úton.

Veszélyesnek tartja a személyes adatok megadását a közösségi oldalakon?

Igen, veszélyesnek tartom. Ha úgy döntünk, hogy szerepelni szeretnénk egy közösségi oldalon, minél kevesebb adatot adjunk meg magunkról. Semmiképp ne adjuk meg születési adatainkat, lakcímünket, telefonszámunkat. Célszerű olyan (ingyenes) e-mail címet megadni, amelyet nem használunk privát levelezésre, és bármikor meg tudunk változtatni.

Volt már olyan páciense akit interneten zaklattak? Milyen gyakorinak számít ez?

Előfordult már, de ezek az esetek inkább a rendőrségen végződnek. Sajnos a zaklató gyakran anonim, nem lehet beazonosítani. Volt olyan fiatalember, aki képtelen volt elfogadni, hogy a hölgy, akit az internet segítségével ismert meg, nem akarja folytatni a kapcsolatot. Szerencsére sikerült leállítani a leveleket.

Milyen problémékat okozhat egy tinédzsernek az internetes zaklatás?

A tinédzserek különösen veszélyeztetettek, mivel nem elég óvatosak, könnyen kiadnak
sok adatot, nemcsak magukról, hanem az környezetükben élő személyekről is. Könnyebben megzsarolhatóak, nincsenek tisztában a jogaikkal, lehetőségeikkel. Könnyebben elhiszik egy ismeretlen személyről, hogy az, akinek kiadja magát, elhiszik a másik nemét, korát, fényképét.

A zaklatásról gyakran nem mernek szólni a szüleiknek, mert szégyellik. Ki vannak téve a pedofilok támadásainak is. Ezért különösen fontos, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk a veszélyekre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gonosz maci
2009. június 10. 12:06
A cég komolyságát semmi sem jellemzi jobban, mint hogy ezt a magatartási kilengésekről, és ebből eredő zaklatzásokról szól cikket egy olyan oldalon teszik közzé, melyen a cikk mellett közvetlenül gruppen-szex ügyi téma található!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását