2024. április 28. - Valéria

Pontatlan értékbecslést hoz a vagyonadó?

A vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő módszer, amely szerint a lakóingatlanok és üdülők értékét területileg megállapított átlagos fajlagos árak segítségével kell meghatározni, nem alkalmas az ingatlanok valós piaci értékének megállapítására.
2009. június 8. hétfő 16:15 - HírExtra
A törvényjavaslat melléklete szerint az ingatlanok számított értékét területileg meghatározott átlagos négyzetméterárból, a hasznos alapterületből, valamint az adott ingatlanfajtára vonatkozó módosító tényezők alapján kell megállapítani. Az Otthon Centrum azonban úgy véli, a kerületi és megyei szintnél mélyebben, jobban szegmentálva kellene az átlagárakat definiálni.

Az Otthon Centrum 2008. május és 2009. április között felmérést végzett az általuk értékesített, 27 millió forint feletti használt budapesti lakóingatlanok körében (a 27 millió forintos határt az adóhatóság tíz százalékos tűréshatára adta).

"A felmérés során az derült ki, hogy a tranzakciós árak jelentősen eltérnek a számított értékektől, a valós árakhoz képest pozitív és negatív eltéréseket egyaránt tapasztaltunk" - idézi a közlemény Kühne Katát, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatóját. Az adatokból kiderül: a megfelelő esetszámú budapesti kerületekben átlagosan több mint 14 százalékos eltérés mutatkozott a valós és a számított ár között.

Az elemzésből kiderül, hogy a törvényjavaslatban leírt módon számított érték 18 budapesti kerület esetében a valós árak "fölé lő", ide tartozik például az összes budai kerület. Ezzel szemben feltűnő, hogy a pesti belváros V. és VI. kerületében épp ellenkezőleg, átlagosan magasabbak a tranzakciós árak, mint a törvénytervezetben megállapított érték - teszi hozzá a közleményben Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását