2024. április 27. - Zita

Az SZDSZ sem támogatja a vagyonadó bevezetését

Az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja a kormány által a parlament elé terjesztett vagyonadó elképzelést - mondta Demszky Gáborral közös csütörtöki sajtótájékoztatóján Horn Gábor.
2009. június 4. csütörtök 13:50 - HírExtra
Horn Gábor elmondta: a szabad demokraták elkötelezettek egy átfogó adóreform megvalósításában, és támogatják azokat az elképzeléseket, amelyek a munka típusú adók csökkentésével a vagyoni típusú adóterheket növelik, valamint azt is szeretnék, hogy 2010-tól valódi adócsökkentésre kerüljön sor.

Közölte, hogy a jelenleg elképzeléseket viszont igazságtalannak, aránytalan tartják, amelyek nem is hatékonyak.

Hozzátette, hogy a jelenlegi tervezet azért igazságtalan, mert három 25 millió forintos ingatlan után nem kell fizetni, míg egy 30,1 millió forintos értékű után már igen.

Horn Gábor szerint ilyen formában a javaslat nem oldja meg azt a problémát, hogy egy átlátható, áttekinthető ingatlanadó jöjjön létre Magyarországon. Közölte, hogy a központosított adó helyett egyébként is helyi adót kellene létrehozni, ugyanis az állam, az önkormányzatokkal ellentétben, nem tudná beszedni és kivetni.

A politikus kijelentette, azért is rossznak tartják a tervezetet, mert az annak nyomán beszedett adót nem lehetne levonni a személyi jövedelemadóból. Hozzátette: az SZDSZ nem egy újabb adóterhet, hanem a jelenleginél igazságosabb adórendszert szeretne.
A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Demszky Gábor emlékeztetett arra, hogy néhány napja liberális főpolgármesterként elmondta a véleményét, amely szerint a vagyonadó igazságtalanul sújtja a budapestieket.

Közölte, hogy liberális politikusként úgy látja, hogy egy igazságos, a személyi jövedelemadóból levonható adót elő lehetne készíteni, és a következő ciklusban azt a következő kormány bevezethetné

Leszögezte, azért sem tudja elfogadni, hogy az ingatlanadó központi adó legyen, mert az értékalapú ingatlanadó Európa legtöbb országában, ahol már bevezették, helyi adóként működik. A főpolgármester véleménye szerint az önkormányzatok képesek elkészíteni az úgynevezett ingatlankatasztert, ők képesek beszedni azt, miközben érvényesíteni tudják a szociális elveket is.

Demszky Gábor hangot adott annak a véleményének, hogy megfelelő, körülbelül kétéves előkészítés után az ingatlanadó hozzájárulhatna egy igazságosabb adórendszer bevezetéséhez, de a mostani javaslat csak lejáratja ezt az adónemet, és emiatt hosszú távon később is sokkal kisebb az esélye egy igazságos adórendszer bevezetésének.

Hozzátette, korábban szakértők is két évben határozták meg a bevezetéshez szükséges időt, ezért úgy gondolja, a mostani kabinetnek csak elő kellene készítenie a javaslatot.
Kijelentette, hogy Budapest agglomerációjának esetében a bevezetés a városból való kiköltözést eredményezné, ennek következtében még többen járnának be autóval. Problémásnak nevezte azt is, hogy a műemlék jellegű épületek felújítását nem ösztönzi az adó.

A garázsok adóztatása kapcsán megjegyezte, az a céljuk, hogy a parkoló autók tűnjenek el a felszínről, az adó viszont visszavetné a mélygarázsok építését.

Nincs értelme egy olyan törvény meghozásának, amelynek hatása ebben a ciklusban nem érvényesülne, hiszen azt legkorábban a következő ciklusban lehetne bevezetni, a Fidesz viszont bejelentette, hogy eltörli ezt az adót - hívta fel a figyelmet.

Közölte, hogy az ingatlanadó ebben a formában arra a sorsra fog jutni, mint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj. "Botorság lenne nem számolni a Fidesz populizmusával" - mondta Demszky Gábor.

Kijelentette azt is, hogy "egy igazságosabb ingatlanadózási rendszer bevezetését liberálisként támogatom, de egy budapestieket sújtó, végiggondolatlan és politikailag önsorsrontó döntésnek a meghozatalát főpolgármesterként, liberális politikusként, a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjeként nem tudom támogatni".

Pichler Ferenc, a PM szóvivője az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva ez MTI-nek elmondta: jelenleg is folynak a megbeszélések az SZDSZ és a kormány között, s a tárgyaló felek a jövő héten is találkozni fognak.A vagyonadó alapján jövő évre 40-50 milliárd bevételt terveznek - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását