2024. április 28. - Valéria

Obama családi kiruccanása

A párizsi Pompidou Központban tett látogatást az amerikai elnöki család vasárnap délelőtt, miután előző este a Notre-Dame székesegyházat tekintették meg. Obamáékat mindenhol rocksztároknak kijáró őrjöngéssel ünnepelték a franciák.
2009. június 7. vasárnap 14:40 - HírExtra
Barack Obama a normandiai partraszállás 65. évfordulójának szombati megemlékezésére érkezett Franciaországba.

A délelőtti nyitás előtt látogatott el vasárnap az elnöki család a Pompidou Központba, ahol Franciaország egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti gyűjteménye található. A jelentős biztonsági intézkedések mellett lezajlott egyórás tárlatnézést követően Obamáék visszatértek szálláshelyükre, az amerikai nagykövetségre.

Amíg az amerikai elnök és felesége szombaton a hivatalos megemlékezésen vett részt Normandiában, lányaik a 10 éves Malia és a 8 éves Sacha Párizsban maradtak: délután hajókiránduláson voltak a Szajnán.

Miután a szülők visszatértek Párizsba, az Obama-család este 8-kor ellátogatott a francia főváros egyik legnépszerűbb turistalátványosságához, a Notre-Dame-hoz. A székesegyház előtti teret teljesen kiürítette a biztonsági szolgálat és a templomot is lezárták a turisták és a hívők előtt.

A Szajna-partra szorult kíváncsiskodók és az újságírók 150 méteres távolságból csak annyit láthattak, hogy a tucatnyi motoros által kísért elnöki konvoj a székesegyház mögötti parkhoz érkezett, amely felett rendőrségi helikopter körözött.

A tömeg az amerikai elnöki párt Normandiához hasonlóan Párizsban is mindenhol üdvrivalgással köszöntötte.

Az Obama-család egy órát töltött a Notre-Dame-ban. Michelle Obama sajtószolgálata szerint egy gyermekkórus várta a családot a templomban, ahol az amerikai elnök gyertyát gyújtott, majd feleségével felment a katedrális tetejére. A székesegyház szóvivője szerint olyan volt az egész, mint "egy igazi vakációzó család látogatása".

Obamáék vacsorájukat Párizs egyik legelegánsabb kerületében, az Eiffel-torony közelében található Fontaine de Mars nevű étteremben költötték el. A piros-fehér kockás asztalterítőiről ismert százéves vendéglő kiváló házias délnyugat-franciaországi konyhájáról híres.

Az étterem amerikai művészek és a párizsi amerikai nagykövet egyik kedvenc helye, aki már tíz napja foglalt asztalt a bisztróban "amerikai személyiségek" részére. A tulajdonos csak az amerikai elnök érkezése előtt két órával tudta meg, hogy az Obama-család lesz a vendége. Az elnöki pár egyik lányukkal az emeleten egy különteremben "egy amerikai írónő és másik személy" társaságában vacsorázott.

A felszolgálók szerint "laza volt a hangulat", a vendégek láthatóan jól érezték magukat, és azt mondták, nagyon ízlett nekik a vacsora. Obama nagyon kedves volt a személyzettel, libamáj után bárányszeletet evett, de a híres francia borokat nem kóstolta meg, csak vizet ivott. A többi vendég marhaszeletet választott. Obamáék két órát töltöttek a vendéglőben, fél 12-kor tértek haza az amerikai nagykövetségre.

Barack Obama párizsi idő szerint vasárnap fél 1-kor hazautazott Washingtonba. Felesége és lányai hétfőig maradnak Párizsban: vasárnap Nicolas Sarkozy francia elnökhöz és feleségéhez hivatalosak ebédre az Elysée-palotába, majd városnézés, a Louvre megtekintése és vásárlás szerepel a programjukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását