2024. április 28. - Valéria

A tálibok nem hisznek Obamának

A tálib lázadók nem hisznek Barack Obama amerikai elnöknek, aki kairói beszédében azt közölte, hogy országa nem akar tartósan berendezkedni Afganisztánban.
2009. június 6. szombat 08:21 - HírExtra
Ezt tartalmazza a szunnita iszlamista mozgalom vezetőinek közleménye. Obama csütörtökön Kairóban kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem akar csapatokat állomásoztatni Afganisztánban, és arra törekszik, hogy kivonja katonáit az ázsiai országból, miután meggyőződik arról, hogy sem Afganisztánban, sem Pakisztánban nincsenek már olyan szélsőségesek, akiknek eltökélt szándékuk, hogy annyi amerikait öljenek, amennyit csak tudnak.

A beszéd nincs összhangban az afganisztáni "valósággal" - hangsúlyozzák a tálibok. "Amerika jelenleg hatalmas repülőtereket és nagy katonai bázisokat épít" - hangsúlyozták. "Ez arról tanúskodik, hogy az amerikaiak hosszú afganisztáni tartózkodással számolnak, és ezért küldenek erősítést a térségbe" - tették hozzá a lázadók, utalva arra, hogy Washington a következő hónapokban 20 ezer fővel akarja megerősíteni afganisztáni haderejét.

"Amíg csak az amerikaiak Afganisztánban maradnak, folytatódik az ellenük vívott szent háború és ellenállás. Ha Obama valóban békét akar Afganisztánban, véget kell vetnie a katonai jelenlétnek és ennek az inváziónak" - áll végezetül a közleményben.

A 70 ezer külföldi katona jelenléte ellenére az elmúlt két évben megduplázódott az afgán lázadók, közöttük a 2001-ben a hatalomból elűzött tálibok által elkövetett erőszakos cselekmények Afganisztánban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását