2024. május 4. - Mónika, Flórián

Obama újracsomagolta Bush programját?

Barack Obama a muzulmán világhoz intézett kairói beszédében tulajdonképpen csak újracsomagolta George Bush elnök "szabadságprogramját" - írta pénteki szerkesztőségi cikkében a konzervatív The Wall Street Journal, szemben az amerikai sajtó többségében pozitív visszhangjával.
2009. június 5. péntek 19:58 - HírExtra
A New York-i üzleti lap Barack Hussein Bush című írásában úgy foglalt állást: Obama az elődje programját ismételte, amikor arról beszélt, hogy minden népnek joga van saját választása szerint élni, kimondani véleményét, és hogy a vallásszabadságnak fontos szerepe van a népek egymás mellett élésében. A volt first lady, Laura Bush mintájára szorgalmazta a muszlim nők jogainak bővítését, különösen az oktatásban.

Az újság hangsúlyozta: Obama egész Közel-Kelet-politikájának Irán lesz az igazi próbaköve. Tárgyalópartnerei is azt igyekeztek kipuhatolni, mennyire gondolja komolyan az amerikai elnök Teherán megállítását.

A liberális The New York Times szögesen ellentétes értékelése szerint a kairói beszéd éles váltás Bush politikájához képest; Obama olyan mesteri üzenetet fogalmazott meg a muzulmánokhoz, amilyent előtte egy amerikai elnök sem. Az újság szerint súlyos félreértelmezése Obama szavainak, amikor azzal vádolják, hogy túl sokat szabadkozik, és ezzel gyöngíti az Egyesült Államokat. Ellenkezőleg, az utóbbi nyolc év arrogáns és erőszakos politizálása után egy olyan erős elnökre van szükség, mint Obama, aki képes beismeri a múlt hibáit.

A The Washington Post elismeréssel állapította meg, hogy Obama beszéde felvillanyozta a muzulmánokat az arab Közel-Keleten és méltatta a beszéd visszafogott, kiegyensúlyozott tartalmát. Az újság ugyanakkor figyelmeztetett: Obama nagyívű kezdeményezése kútba eshet, ha az arab vezetők azt a közel-keleti békefolyamatra szűkítik le, és sikerét egyedül azon fogják lemérni, hogy Izrael mennyiben hajlandó teljesíteni Washington kéréseit.

A USA Today a kairói beszéd kapcsán megjegyezte: az Egyesült Államok előrelépett a muszlimok szívének és eszének megnyeréséért folyó küzdelemben. Az újság szerint Obama szárnyaló szónoklata kísérletet tett a merev beidegződések feloldására az erőszak és meg nem értés évtizedei után. A liberális Los Angeles Times arról írt: a világon kevés vezető képes felvenni a versenyt Obama ékesszólásával és karizmájával. Bár a beszéd kevés konkrétumot tartalmazott, az elnök világossá tette, hogy békítő, nem háborús szándékkal érkezett.

Az NBC News tudósítása azt emelte ki, hogy Obama fellépése pozitív reakciók hullámát váltotta ki szerte az iszlám világban, és meglepően kevés bírálatot kapott a szíriai televízióban, sőt, még a Hamász-féle keményvonalas al-Aksza tv-ben is. Az ABC News arra hívta fel a figyelmet, hogy még a libanoni Hezbollah és a gázai Hamász fegyveres csoportok is üdvözölték a megváltozott amerikai hangnemet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását