2024. április 25. - Márk

Obama a németeknél "ünnepelt"

Barack Obama is részt vesz a berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségeken.
2009. június 7. vasárnap 12:21 - HírExtra
Ulrich Wilhelm kormányszóvivő ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy a hírhedt berlini fal lebontásának 20. évfordulója, azaz november 9-e "rendkívüli dátum" Németország számára, s épp ezért "rendkívüli megemlékezésre" kerül sor. Ez határozza meg a meghívott külföldi vendégek körét is - fogalmazott a a szóvivő, anélkül, hogy konkrét neveket említett volna.

Az azonban már korábban kiszivárgott, hogy a meghívót már elküldték idősebb George Bushnak, aki az akkori "történelmi" időkben volt az Egyesült Államok elnöke, továbbá egykori szovjet kollégájának, Mihail Gorbacsovnak. A többi külföldi vendégről egyelőre nem történt említés, a szervezők ugyanakkor remélik, hogy az évfordulós ünnepségekre teljesen felépül hosszú betegségéből az akkori főszereplő, a német egység kancellárjának nevezett Helmut Kohl.

Az ünnepségeken egyébként nem csupán volt és jelenlegi politikai vezetők vesznek részt, hanem neves kulturális és közéleti személyiségek és több Nobel-békedíjas is.

Obama elnökként még nem járt Berlinben. Áprilisban ugyan részt vett a NATO jubileumi - német-francia közös rendezésű - csúcstalálkozóján, de akkor csak Baden-Badenbe és Kehlbe látogatott el. Az elmúlt héten pedig Drezda vendége volt, majd a buchenwaldi koncentrációs tábort kereste fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását