2024. április 29. - Péter

Szili szerint kell a kisebbségek képviselete

Napirenden kell tartani a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét - jelentette ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának első munkaülése után tartott sajtótájékoztatón, pénteken.
2009. június 5. péntek 15:40 - HírExtra
Szili Katalin szerint a fórum "fontos stratégiai célja", hogy napirenden tartsa a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét. Ennek érdekében első lépésként azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés már az őszi ülésszakán foglalkozzon azzal a határozattal amely tartalmazná, hogy "milyen keretek között készítse elő a kormány" az ehhez szükséges törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a fórum ülésén teljes egyetértéssel fogadták el azt az állásfoglalást, amely tartalmazza azt is, hogy a következő, 2011-ben esedékes országos népszámláláson a "kisebbségi jogok érvényesüljenek", hogy az adatokat össze lehessen vetni a 2001-es népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó adataival.

A május 13-án megalakult fórum két alelnököt választott: Heinek Ottót, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökét és Ljubomir Alexovot, a Szerb Országos Önkormányzat elnökét.

Heinek Ottó elmondta, hogy a fórum át akarja tekinteni a magyarországi kisebbségeknek juttatott állami támogatások rendszerét, annak érdekében, hogy javaslatokat készítsenek elő "egy újfajta támogatási struktúra kiépítéséhez".

Ljubomir Alexov kiemelte, hogy szükséges a kisebbségek kulturális életének és nyomtatott sajtótermékeinek kiszámítható finanszírozása.

Az idén még kétszer, augusztus 24-én és november 13-án ülésezik a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. június 6. 13:47
Szili ne találja már ki a spanyol viaszt!Amikor a Horn-kormánynak 2/3-os többsége volt,miért nem vitte végig a hazai kisebbségek parlamenti képviseletét ,miért nem hozta létre? 2002-2009.között miért nem terjesztette a kormány a parlament elé javaslatát,amit a Fidesz-KDNP nem mert volna nem megszavazni? De a nagypofájú Fidesz sem kormányzása idején,sem ellenzékben nem terjesztett be ilyen irányú javaslatot!Csak folyik folyamatosan a DEMAGÓG DUMA a "határon túli magyarok" ottani jogairól,mellőzöttségéről,holott az ottani magyar pártoknak SOKKAL TÖBB JOGUK VAN,mint itteni etnikai kisebbségeknek...Aztán meg még szítja a Fidesz és a Jobbik az ellentéteket itthon és külföldön,ami a POFÁTLANSÁG TETEJE!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását