2024. április 29. - Péter

Zimány Linda: Elég önző vagyok, hogy másoknak akarjak megfelelni!

A szőke műsorvezetőnő kap hideget-meleget az emberektől. Kedvességével sokakat levesz a lábáról, míg mások féltékenyek a sikereire. Erről mesélt őszintén a HírExtrának - vajon milyen érzés Zimány Lindának lenni?
2009. május 23. szombat 09:39 - Kővári Adrienn
Mindenki ismeri Zimány Lindát, hiszen ahhoz képest, hogy milyen fiatal, már nagyon sok mindent elért. Modellkedik, műsort vezet és énekelni is szeretne. A HírExtrának őszintén mesélt arról, hogy miért is akar, vagy éppen miért nem akar mikrofont ragadni. Szó esett az irigy emberekről és a gonosz támadásokról, de Linda mindezt mosolyogva tűri, mert nagyon boldog, hiszen úgy zajlik az élete, ahogy azt ő szeretné.

Nem is olyan régen felröppent egy olyan hír, hogy énektanárhoz fogsz járni. Többen is felkiáltottak, hiszen ez elég váratlanul jött. Miért is szeretnél megtanulni énekelni?

Egyszerűen mert kedvem van hozzá. Tizenhárom évig zeneiskolába jártam, zongorázni tanultam, de egy évet énekeltem is, a többi szolfézs és zeneelmélet volt. Ez egyszer csak abbamaradt, eltelt pár év az életemben a zene nélkül. De ez sem teljesen igaz, hiszen akkoriban is nap, mint nap a stúdióban ültem Kefirrel. Énekelgettem, zenéket szereztünk, vagy otthon ültünk egy gitárral a kezünkben a teraszon. Végig jelen volt elég intenzíven a zene az életemben. Most pedig úgy döntöttem, hogy akkor tanuljunk már meg normálisan is énekelni, ha már hallásunk, és hangunk is van. Alapvetően nem mindegy, hogyan is használja ezt az ember, és akkor eldöntöttem, hogy elmegyek egy énektanárnőhöz. A múlt héten már voltam, a héten is megyek, mindig egy órát a Magyar Hajninál töltök.

Már túl is vagy az első órádon! Milyen volt profin énekelni?

Nagyon jó! Az első óra inkább elmélet volt, levegővételt tanultam. Ezzel kapcsolatos házi feladatokat is kaptam, amikhez különböző magyarázatok is tartoznak. Például: hogyan működik a hangszálunk, mi az, amire rádolgozunk, mi a mellhang, mi a fejhang. Ez mind elméletben zajlik, de a héten már skálázhatok is. Az a helyzet, hogy jártam már több énektanárhoz is, de igazából nem jutottam messzire ezzel az európai énektanulással. Hajnin kívül még egy ember van a városban, aki ezt az amerikai hangképzést tanítja, ennek a neve a speechless singing. Az összes amerikai sztár így tanul énekelni, mert már a gospel kórusokban is ezt tanítják. Ezért van az, hogy ha meghallgatunk egy amerikai, és egy európai énekest, látszik, hogy máshogyan képzik a hangot. Teljesen más stílusban is énekelnek.

Mesélnél nekünk erről a különleges technikáról? Miben más az amerikai énektanulás, mint az európai, és a magyar?

Az is a skálázás része, hogy nem azt mondogatjuk, hogy "mendegél a mandarin", hanem helyette különböző amerikai szavakat, és hangokat adunk ki. Azért, mert ezek a j, és g betűk azok, amiktől a gégében lévő izmok máshogy dolgoznak, mint egy európai énekesnél. Ezeket kell megerősíteni, hiszen minél erősebb a hangszálad, annál kisebbre tudod összezárni, és annál vékonyabb és magasabb hangokat tudsz majd kiadni. Ha ez szépen megerősödik, akkor majd könnyen hajlítgathatjuk a hangunkat. Azért is jó, mert sokkal gyorsabban lehet vele haladni. Frank Sinatra, Mariah Carey, Whitney Houston, Britney Spears mind ezen a módon tanultak énekelni. Ezt rengeteg színésznő is igénybe veszi, ott van Renee Zellweger, aki nem nagyon énekelt előtte, majd kapott egy filmszerepet a Chicagóban. Énekelnie kellett a filmben, ezért ő is ezzel a módszerrel tanult.

Híres sztárokat soroltál fel, gondolom te is emiatt választottad ezt a módszert, ráadásul gyorsan is lehet vele tanulni.

Igen, nekem nagyon fontos, hogy érezzem a fejlődést. Nagyon kitartó vagyok, meg ha valamit a fejembe veszek, akkor azt tűzön vízen keresztülviszem. Két hónapja kitaláltam, hogy kemény fogyókúrába kezdek, s azóta sem ettem egy deka szénhidrátot sem. Mindig vannak emberek, akik próbálnak letéríteni az útról, de amit a fejembe vettem, azt végig is csinálom. Így voltam ezzel az éneklés dologgal is, most szeretném kicsit más oldalról is megközelíteni. Gyakorlok otthon, becsületesen megcsinálom a házikat is, aztán majd meglátjuk.

Sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon albumot is szeretnél-e készíteni? Vannak ilyen ambícióid, vagy majd megvárod a felkéréseket?

Mindig vannak felkérések, nem is áll messze tőlem a dolog, de konkrét dolgokat még nem terveztem. Anno hat-hét évesen sem azért kezdtem el zeneiskolába járni, mert úgy gondoltam, hogy zenész leszek, vagy hogy az akadémiára akarok menni, hanem azért, mert érdekelt. Én mindig találok valami olyan területet az életben, amit még nem próbáltam ki, de nagyon szeretném. Nyughatatlan természet vagyok.

Sok vád ér téged, hogy te is olyan ismert ember vagy, aki mindenben kipróbálja magát. Most is sokaknak szemet szúrt, hogy még énekelni is szeretnél, pedig lehet, hogy nem kéne. Hogyan birkózol meg ezekkel a rosszindulatú gondolatokkal?

Ha valakinek a szemét szúrja, hogy sokoldalú vagyok, akkor úgy kell neki. Az ilyen embereknek nem is érdekel a véleménye, mert én meg pont úgy vagyok, hogy azokat tartom többre, akik sokoldalúak, s nem azokat, akik csak egy valamihez értenek. Úgy gondolom, hogy a mai világban ez már nem elég, és ahhoz senkinek sincsen beleszólása, hogy én mire használom a szabadidőmet. Ha én wakebordozni akarok a szabadidőmben, akkor azt fogom tanulni. Tényleg nem értem, hogy az embereket miért zavarja az, ha az ember huszonnégy órán át pörög. Valószínűleg azért, mert neki nincsen rá ambíciója, de közben szeretné ő is.

Ez elég nyilvánvaló, hiszen a legtöbb vád olyan emberektől érkezik, akik féltékenyek rád, mivel te ilyen fiatalon szép karriert futottál be. Modellkedsz, műsort vezetsz, ruha kollekció is fűződik a nevedhez, és már énekeltél is egy-két számban.


Dukai Reginától is sokan kérdezik ezt, hiszen ő is több lábon áll, de teljesen osztom a véleményét, hogyha az embernek lehetősége van, és jól is tudja fejleszteni magát, akkor miért ne éljen ezzel. Én úgy gondolom, hogy az embernek élete végéig képeznie kell magát. Nem tudok abba belenyugodni, hogy csak egy valami legyen az életemben. Mindig új dolgokat akarok megtanulni, mert ez az, ami inspirál engem.

Ráadásul még egyetemre is jársz. Hogy bírod ezt a hajtást elviselni?

Igen, de az meg csak vizsgaidőszakban veszi igénybe az embert. Ha valaki ügyesen be tudja osztani az idejét, akkor nincs ezzel probléma. Ezek a szakmák: az éneklés, a műsorvezetés meg a színészkedés annyira összefolynak. Ott vannak például a High School Musical sztárjai, akik énekelnek, színészkednek, reklámokban szerepelnek, kifutón sétálnak, ruha kollekciót terveznek, emellett suliba is járnak. Ezt kint teljesen elfogadott, s pontosan azért, mert a mai világban nem elég, hogy az ember csak egy dologhoz értsen. A rugalmasság, a sokoldalúság a legfontosabb dolgok, hiszen ezekből lehet később felmutatni valamit.

Beszéljünk akkor a fogyókúrádról, ezen biztos sokan meglepődnek, hiszen neked se lenne szükséged diétára. Miért kezdtél bele mégis?

Tényleg nem voltam soha nagydarab, de ugye a kevesebből mindig sokkal nehezebb lefogyni. Ha most húsz kilót kellett volna leadnom, biztosan könnyebben ment volna, mint ez a plusz öt, amiből végül nyolc lett. Ez nem feltétlenül külsőben mérendő, mert ilyenkor az embernek átalakul a testzsír százaléka, vagy a víz a szervezetében. Úgy gondoltam, hogy így egészségesebb leszek, és jobban is fogom magam érezni. Az a baj, hogy én nagyon szeretem a fűszeres ételeket, de az nem valami jó az ember gyomrának. Minden nap két órát edzek, ha tudok. Nyilván vannak olyan napok, amikor nincsen rá időm, de akkor is megpróbálok otthon valamilyen mozgást végezni, vagy lift helyett lépcsőzök. Lekopogom, de egész télen nem voltam influenzás, és más betegséget sem szedtem össze. Nemcsak a külső miatt, mert az még fontosabb, hogy jól érzem magam a bőrömben.

Akkor ezt te mind magadért teszed. Vagy esetleg másoknak volt kifogása a tested ellen?

Elég önző vagyok ahhoz, hogy másoknak akarjak megfelelni. Ilyen ez az énektanulás is, ezt én kitaláltam a kis agyammal, hogy nekem ez jó lesz, s most ezért csinálom. Engem nem zavar másoknak a negatív véleménye, mert az a fontosabb, hogy nekem jó legyen. Fogyókúrába sem azért kezdtem, mert valaki azt mondta, hogy dagi vagyok. Most is rengetegen mondják, hogy túl vékony lettem, de mivel nekem most ez tetszik, ezért megtartom ezt a súlyt. Igazából nem foglalkoztat, hogy mit mondanak mások erről.

Ezzel nem is szabad foglalkozni…

Ha valaki úgy érzi magát jól a bőrében, hogy teltebb testalkatú, akkor nem szabad elkezdenie fogyókúrázni, mert az a divat. Csak akkor szabad, ha ő úgy érzi, hogy attól jobb lesz a közérzete. De ugyanez van fordítva is, szerintem ez a legfontosabb.

Linda nagyon kedvesen válaszolgatott a feltett kérdésekre, és könnyen megeshet, hogy hamarosan az egyik bevásárlóközpontban szembe találjuk magunkat a lemezével. Az biztos, hogy ő mindent megtesz a sikerért, és akármit nem tenne le az asztalra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását