2024. április 27. - Zita

Betonpláza helyett zöld városközpont

Betonpláza helyett parkosított városközpont épülhet a zuglói Bosnyák téren, mert a tervezett beruházás ügyében eljáró újbudai építési hatóság a tervek átdolgozására kérte fel az építtető lengyel céget.
2009. május 22. péntek 18:13 - HírExtra
A közlés emlékeztet arra, hogy az építési hatósághoz hasonlóan korábban Weinek Leonárd (SZDSZ) zuglói polgármester is a tervek módosítását, a zöldfelület növelését kérte az építtetőtől.

A hatósági döntés után a XIV. kerület álláspontjáról hétfőn tájékoztatja a beruházó cég képviselőit a polgármester, aki, mint a közleményben írják, "a felmerült problémákról és ellentmondásokról" összesítést is készített.

A kerület vezetője a tárgyaláson ismertetni kívánja a beruházóval annak a "véleménykutatásnak" az eredményét is, amelynek során a megkérdezett zuglóiak mintegy 70 százaléka elutasította az eredeti tervektől eltérő "betonpláza" megépítésére vonatkozó beruházói szándékot.

Az ügy előzménye, hogy a Bosnyák tér átalakítására még a korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat írt ki ötletpályázatot. A nyertes terv szerint egy elsősorban közösségi célú, parkosított, családbarát városközpontot terveztek az eredetileg sportcélú besorolási területen.

A kerület a program megvalósításához beruházót keresett; a focipálya nagyságú ingatlanterületet végül négymilliárd forintért egy lengyel cég vásárolta meg azzal, hogy az ötletpályázat szerinti városközpontot építi meg.

A lengyel cég azonban később az eredeti terveket jelentősen átalakítva városközpont helyett plázát tervezett a területre, a felvázolt elképzelésekkel azonban a kerületi frakciók nem értettek egyet.

A testületen belül ezt követően kezdődött vita arról, hogy a kerületi szabályozás, illetve a beruházóval kötött szerződés alapján milyen nagyságú összefüggő zöldfelületet kell kialakítani. Az ügybe - kijelölt építésügyi hatóságként - később bekapcsolódott az újbudai hatóság is, amely határozatában kimondta: a tervezett beruházás nem felel meg a helyi szabályozásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását