2024. április 28. - Valéria

Demszky nem szól bele, de mégis

Demszky Gábornak nincs beleszólása, hogy a csepeli SZDSZ kit jelöl helyi képviselőnek, de Kál Károly vagy bármely hozzá hasonló múlttal rendelkező személy fővárosi közgyűlési tagságát vagy országgyűlési képviselőjelöltségét semmiképpen nem támogatná.
2009. május 19. kedd 16:29 - HírExtra
A főpolgármester véleményét ismertetve hozzátette, hogy e két utóbbi esetben - a fővárosi SZDSZ-frakció és az országos tanács tagjaként - Demszky Gábornak szavazati joga is van, és vétót emelne.

Korábban Demszky Gábor kritizálta az MSZP-t, mert a szocialisták az egykor a III/II-es főcsoportfőnökségén dolgozó Kivágó Iván Györgynét delegálták a fővárosi közgyűlésbe.

Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök erre reagálva közölte, hogy a főpolgármester a III/II-es kémelhárítói tevékenységről saját pártján, az SZDSZ-en belül is megbeszélést tud folytatni Kál Károllyal, aki szabad demokrata önkormányzati képviselő Csepelen, és a legutóbbi önkormányzati választásokon a XXI. kerületben az SZDSZ helyi listavezetője volt.

Ahogy Kivágó Iván Györgyné, úgy Kál Károly esetében sem kíván beleszólni Demszky Gábor abba, hogy mit tesznek egy másik önkormányzatban - mondta Czuk Dorottya, jelezve: a főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy ha annak idején a Hack Péterrel együtt beterjesztett ügynöktörvény-javaslatát elfogadja a parlament, ma nem kéne egykori állambiztonsági tisztek vagy volt ügynökök előbukkanásával szembesülni a legkülönbözőbb posztokon.

Az elmondottak szerint Demszky Gábor leszögezte: az elmúlt időszakban is azonos mércét alkalmazott minden esetben, mert Kivágó Iván Györgyné kapcsán is elmondta, hogy az ő jelölése az MSZP kompetenciája, amit főpolgármesterként el kell fogadnia, de egykori megfigyeltként nem ért egyet azzal, hogy képviselő lesz.

A fővárosi közgyűlés múlt csütörtöki ülése után Demszky Gábor azt mondta az újságíróknak, beszélt az MSZP elnökével annak érdekében, hogy Kivágó Iván Györgyné mondjon le fővárosi képviselői posztjáról.

A főpolgármester közölte, szerinte az ő lépése is szerepet játszott abban, hogy ezt a megoldást találták a szocialisták. A szabad demokrata politikus akkor is hangsúlyozta, ebben a kérdésben ugyanaz a véleménye, mint húsz évvel ezelőtt: aki az állampártot a diktatórikus időkben a III-as ügyosztály keretében szolgálta, ne vállaljon választott tisztségviselői megbízatást, ne legyen országgyűlési és önkormányzati képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását