2024. április 27. - Zita

Kémelhárítóval kampányol az SZDSZ

Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester egyelőre nem kommentálta azt a hírt, amely szerint egy volt III/II-es kémelhárító látható az SZDSZ csepeli kampányplakátjain. A főpolgármester korábban bírálta az MSZP-t, amiért egy volt kémelhárítót, Kivágó Iván Györgynét delegálták a fővárosi közgyűlésbe.
2009. május 18. hétfő 21:30 - HírExtra
Egy egykoron a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportfőnökségén dolgozó kémelhárító, az SZDSZ csepeli elnöke látható a pártnak a kerületben kihelyezett európai parlamenti (EP) kampányplakátjain - írta a Csepel.infóra hivatkozva az Index hétfőn. Kál Károly tagja az SZDSZ országos tanácsának és ő a párt XXI. kerületi elnöke.

Az Index írása szerint a férfi 1973-tól két évtizeden át szolgált a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportfőnökségénél, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatalnál.

A közelmúltban az SZDSZ kritikákat fogalmazott meg amiatt, mert a fővárosi közgyűlésbe a szocialisták Kivágó Iván Györgynét delegálták, aki korábban szintén a III/II-es főcsoportfőnökségen dolgozott. A képviselő a főváros költségvetésének elfogadása után lemondott mandátumáról.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtöki ülése után újságíróknak azt mondta, beszélt az MSZP elnökével annak érdekében, hogy Kivágó Iván Györgyné lemondjon fővárosi képviselői posztjáról.

A főpolgármester közölte, szerinte az ő lépése is szerepet játszott abban, hogy ezt a megoldást találták a szocialisták. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben ugyanaz a véleménye, mint húsz évvel ezelőtt: aki az állampártot a diktatórikus időkben a III-as ügyosztály keretében szolgálta, ne vállaljon választott tisztségviselői megbízatást, ne legyen országgyűlési és önkormányzati képviselő. Mint mondta, Hack Péterrel együtt 1990-ben törvényjavaslatot is benyújtottak ez ügyben az Országgyűlésben.

Az MTI Kál Károly ügyében is megpróbálta megkérdezni Demszky Gábort. Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta, hogy a főpolgármestert egyelőre nem lehet elérni, ezért az ügyben későbbre ígért választ.
Horn Gábor, az SZDSZ európai parlamenti kampányfőnöke az MTI-vel hétfőn azt közölte, hogy az említett plakátok nem a központi, hanem a kerületi kampány részei és ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy azokon Kál Károly szerepel.

Kál Károllyal kapcsolatban a múlt héten Burány Sándor, az MSZP-fővárosi elnöke azt mondta az MTI-nek, tiszteletben tartja Demszky Gábornak az egykori kémelhárítókkal kapcsolatos álláspontját, neki azonban más a véleménye.

Ugyanakkor - folytatta -, a főpolgármester a III/II-es kémelhárítói tevékenységről saját pártján, az SZDSZ-en belül is megbeszélést tud folytatni Kál Károllyal, aki szabad demokrata önkormányzati képviselő Csepelen, és a legutóbbi önkormányzati választásokon a XXI. kerületben az SZDSZ helyi listavezetője volt.

Kál Károly egy percig sem titkolta III/II-es múltját, saját bevallása szerint húsz évig dolgozott a Belügyminisztérium kémelhárítási szakszolgálatánál - mondta Burány Sándor, aki szerint, ha Demszky Gábor ennek a tevékenységnek a részleteiről információkat akar megtudni, nem kell mást tennie, mint saját párttársát megkérdeznie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását