2024. május 14. - Bonifác

Cortina szerint nem kell szégyenkeznünk

"Sokkal-sokkal nagyobb csoda lett volna, ha most bennmaradunk a világ élvonalában, mint tavaly, amikor feljutottunk a legjobb 16 közé."
2009. május 5. kedd 10:11 - HírExtra
A magyar csapat - amely hetven év után szerepelt ismét a legjobbak között - mind a hat mérkőzését elveszítette, mégsem volt senki sem teljesen letörve.

"Ezek a játékosok megérdemelték, hogy itt legyenek. Most lehet megint reménykedni, hátha jövőre visszajutunk. Azonban egy hosszú távú tervet kellene készíteni, mert a játékosok egy része idős, a fiatalok meg még nem érettek eléggé. Mindig van remény, hogy megint felkerüljünk a legjobbakhoz" - jelentette ki Cortina, akinek megbízatása a vb végeztével lejárt. "Nem rajtam, hanem a magyar szövetség vezetőin múlik, hogy maradok-e."

Ladányi Balázs, a három ponttal a legeredményesebb magyar játékos jelezte: a csapat ebben az összeállításban nem A csoportba való.

"Tőlünk, öregedő félben lévő, 33-35 éves játékosoktól már nem lehet elvárni, hogy még gyorsabbak legyünk. Ennyit tudunk. A mi pályafutásunkat megpecsételte az, hogy 10-15 évet lehúztunk a magyar bajnokságban.

Csodálatos élmény volt az A csoportban játszani, de ígérhetem, megpróbálunk még visszakerülni. Mindig van 3-4 csapat, amely ingázik a felső ház és a divízió I között, miért ne lehetnénk most ezek mi is?!" - vélekedett Ladányi.

A magyarok javarészt már azzal erőn felül tejesítettek, hogy tavaly többek között az ukrán és a japán csapatot megelőzve feljutottak a legjobb 16 válogatott közé. Magyarországon 2000 igazolt játékos és 17 fedett pálya van, miközben minden riválisnál játszik legalább két olyan hokis, aki dollármilliókat keres az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben.

"Fél évszázados lemaradást kellene ledolgozni. Ez nem megy egyik évről a másikra. Mi 15 éve harcoltunk azért, hogy feljussunk. Sikerült. Igazából csak a vereségek íze zavart. Szerintem jobb, hogy megint próbálkozhatunk a feljutásért küzdeni, semmint most egy véletlen győzelemmel benn maradtunk volna, és fiatal-öreg játékos elhitte volna, milyen nagy királyok vagyunk" - fogalmazott Ladányi Balázs.

Cortina szerint a hat vb-mérkőzés alatt csak egyszer, az osztrákok elleni 0-6 alkalmával volt csapnivaló a játék.

"Van egy alaptaktikánk, a kiváló kapusteljesítményre alapuló védekezés és az abból induló ellentámadás. Nálunk nincs meg az a gyorsaság, erő, állóképesség, ami az ellenfeleknél majdhogynem alapkövetelmény. Nem tudunk ütközni, nem tudjuk eltolni a csatárt a kapu elől, mert a védőink könnyebbek az ellenfél csatárainál, a támadókat nem tudjuk utolérni, ha lendületbe jönnek, csak szabálytalanul, a kiállítások alatti emberelőnyben pedig gólokat kapunk. Ennek tükrében volt csoda, hogy eljutottunk Svájcba. A szlovákok és a fehéroroszok ellen kimondottan jók voltunk, és nem kell szégyenkeznünk a hat vereség miatt!"

Cortina szerint akkor lehetett volna bennmaradni, ha kivétel nélkül mindenki a maximumot nyújtja, de szerinte a csapatból csak hét-nyolc játékost lehet kiemelni, a többiek a közepesnél kicsit jobban teljesítettek, de ezen a szinten ez kevés.
Ezzel cseng össze Ladányi megállapítása is:

"Megszoktuk, hogy a C csoportban vagy a divízió I-ben lehet hibázni, ám itt nem. Ha volt egy rossz passz vagy helyezkedés a védekezőharmadban, szinte biztos, hogy gólt kaptunk belőle."A válogatott kedden (ma) 18:55 órakor érkezik Ferihegy 2A-ra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását