2024. május 16. - Mózes, Botond

Válságkezelés lábujjhegyen?

Németországban nem készül újabb költségvetési program az eddigi kettő után a gazdaság fellendítésére, és a kormány csínján bánik a bankok megtisztításával is.
2009. május 5. kedd 10:05 - HírExtra
Egy harmadik élénkítő programnak nincs értelme, mert most a bizalmi válságot kell leküzdeni - mondta a német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück újságíróknak kedden. Elmondta azt is, hogy a tervezett bankmentő programban szigorú feltételeket szabnak majd, hogy milyen eszközök vihetők át a kormány által támogatandó "rossz bankba". Semmi esetre sem lehet bármilyen eszközt "mérgezett eszköznek" minősíteni csak azért, mert éppen pont nehezen eladható a pénzügyi piaci feszültség közepette, hangoztatta a miniszter.

Úgy vélte, a német pénzintézetek körében csekély az érdeklődés a tervezett állami "rossz bank" iránt, amelybe a pénzintézetek elvileg áthelyezhetnék egyes amerikai jelzálogalapú származékos eszközeiket, mérlegüket megtisztítandó ezektől az elértéktelenedett papíroktól. Steinbrück csak körülbelül öt magánbank és tartományi bank részvételére számít.

Az Európai Bizottság hétfőn a régebben várt stagnálás helyett 5,4 százalékos visszaesést jósolt a német gazdaságnak erre az évre és 0,3 százalékos növekedést jövőre. Tavaly 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal nőtt Németország hazai összterméke (GDP).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását