2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jobbik vs. SZDSZ

Ádáz politikai csata dúl az SZDSZ és a Jobbik között. A két párt között feszülő ideológiai nézetkülönbség folyamatos piszkálódásokba, olykor durva, olykor megmosolyogtató nyilatkozatokba torkollik.
2009. április 29. szerda 07:47 - Pénzes Dávid
Novák Előd az eskütételről
Az Országos Választási Bizottságba a Jobbik delegáltjaként való beiktatásom alkalmából csak a hivatalos ceremónia után tehettem esküt a Szent Korona előtt, miután dr. Borsos Csaba országgyűlési főosztályvezető nem volt hajlandó ott megrendezni a pár perces ünnepséget. Így hivatalosan csak fogadalmat tettem, majd az esküt magánszemélyként.
A Jobbik elsőként gyűjtötte össze az EP-választáshoz szükséges kopogtatócédulákat és teljesítette az EP-választáson induló kritériumokat, így alkotmányos jogával élve egy tagot delegált az Országos Választási Bizottságba. Erre a posztra a párt Novák Elődöt javasolta, a Jobbik volt szóvivőjét.

Ezt az SZDSZ erősen kifogásolta. A liberálisok szerint ezzel a jelöléssel a Jobbik „ismét bebizonyította, hogy náci szellemiségű párt, mivel a nyíltan uszító, cigány- és zsidó-ellenes kuruc.info szerkesztőjét, Novák Elődöt jelölte az Országos Választási Bizottságba.” E miatt az SZDSZ felkérte Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, hogy tagadja meg Novák felesketését.

Alkotmány és kuruc.info

A liberális párt ezt a kérést azzal magyarázza, hogy az OVB tagjai az Alkotmány betartatására tesznek esküt, ám úgy gondolják, Novák Előd a kuruc.info szerkesztőjeként „rendszeresen és súlyosan megszegi az Alkotmány rendelkezéseit”, így összeférhetetlenség miatt nem szabad az OVB-be engedni. Az SZDSZ még azt is aggályosnak tartja, hogy Novák a választási bizottsági munkája során a választópolgárok adataihoz fog hozzáférni.

Tény, hogy a kuruc.info folyamatosan bírák, közéleti személyiségek és más, neki nem tetsző magánszemélyek nevét, lakáscímét, telefonszámát hozza nyilvánosságra, így szabadítva rájuk szóban vagy tettlegesen fenyegető szélsőségeseket.

Elvileg nincs köze hozzá

Itt rögtön tisztázni kell egy kérdést. Novákot az SZDSZ, mint a honlap szerkesztőjét állítja be, ám a portál impresszumában nincs bent a neve. Hivatalosan tehát nem szerkesztője a lapnak. Ezzel okafogyottá válhatna a liberálisok kifogása, ám nem szabad naivnak lennünk. A kuruc.info és a Jobbik összefonódása nyilvánvaló, és az is nyílt titok, hogy Novák „besegít” a lapba.

Ezzel együtt a kuruc.info munkássága megérne egy misét. A rendkívül szélsőséges írások sokszor valóban súrolják a jóízlés határát, ám egy demokráciában a vélemény szent. Főként, ha liberális oldalról nézzük, amely ideológia egyik alapköve a véleményszabadság. Tehát ha az SZDSZ valóban liberális párt, akkor éppen ők nem tehettek volna ilyen alapon kifogást Novák jelölése ellen.

Nehezen megfogható

Az természetesen elgondolkoztató lenne, hogy egy olyan ember esküszik fel az Alkotmányra, akinek „lapjában” olyan rovatok tűnnek fel, mint cigánybűnözés vagy zsidóbűnözés, miközben Alkotmányunk az etnikai megkülönböztetést tiltja. A probléma azonban az, hogy hiába is sérti a kuruc.info alkotmányos elveinket, mivel külföldi szerveren van tárolva, így nem lehet vele mit kezdeni, nem lehet betiltani vagy beperelni. A kérdés, hogy azzal lehet-e bármit csinálni, aki mindezt szerkeszti? Nagy valószínűséggel az SZDSZ műhelyeiben lázasan dolgoznak a problémán, ám egyelőre nem sok eredménnyel.

Így Novákot végül feleskették, igaz, Szili Katalin nem volt jelen. Erre Novák epésen - és tegyük hozzá jogosan - megjegyezte örült a házelnök döntésének „mert méltatlan lett volna olyan közjogi méltóság előtt esküt tenni a választási törvény betartatására, akit a múlt héten marasztaltak el választási törvénysértésért.”

A nagy leleplező

A rend kedvéért azt is érdemes tudni, hogy éppen Novák Előd volt, aki a ferencvárosi országgyűlési választásokon mint választási delegált leleplezte a csalásokat, és ennek nyomán nem indulhatott a képviselői mandátumért több párt is – köztük az SZDSZ.

Novák mintegy válaszul az SZDSZ tiltakozására kijelentette, első feladata az SZDSZ borsodi ajánlószelvény-vásárlási botrányának feltárása lesz.

Az SZDSZ - Jobbik párharc minden bizonnyal nem fog kimerülni Novák tevékenységének megítélésében. A két párt sajnos nem egyszer egymáshoz képest határozza meg önmagát, ami nem feltétlenül szerencsés, mert valódi programjuk így másodlagossá válhat. Egy biztos: a szavazatokért folyó harc eredményét az EP-választás fogja megmutatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Keri
2009. április 29. 18:55
A Jobbik most a szavazatok tekintetében nagyon jól áll. A rájuk szavazóknak mesélem.
A székely góbé áll a takonnyal telt pohár előtt, melyet legyek ezrei döngenek körül, majd megszólal.
--Ennyi légy nem tévedhet!-- ezzel benyeli a pohár tartalmát.
Keri
2009. április 29. 13:01
Impotens politikai elit játszik a nép idegeivel, amig a nép a kezébe nem veszi dolgai intézését. 20 évvel ezelőtt nem erre kaptak megbizást! Kádár is "csak" 30 évig ugrabugrált! Van még 10 évetek, de az utolsó évek nehezek lesznek! A politika változik, a nép marad!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását