2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ne adóztassák meg az önkormányzati támogatásokat

Rogán Antal, a fővárosi V. kerület fideszes polgármestere azt szeretné elérni a kormánynál, hogy ne adóztassák meg az önkormányzati támogatásokat; a parlamenti képviselő erről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztérium épülete előtt.
2008. május 8. csütörtök 13:48 - Hírextra
A fideszes politikus azt mondta, a jelenlegi szabályozás szerint az időseknek adott fűtéstámogatás, az iskolai szezonban a gyerekeseknek biztosított bérlettámogatás, valamint a méhnyakrák elleni védőoltás után is adót kellene fizetniük a belvárosi gyerekes családoknak és nyugdíjasoknak.

Az ebből adódó 2007-es adóterheket a belvárosi önkormányzat átvállalja, de a későbbiekben ezt már nem szeretné kifizetni - mondta a polgármester, aki ezért azt akarja elérni, hogy az Országgyűlés módosítsa az adójogszabályokat. Ennek eredményeként nem lennének adókötelesek az önkormányzat által nyújtott támogatások.

A polgármester, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, az ügyben a jövő héten interpellációval fordul a pénzügyminiszterhez, s ha nem kap pozitív választ, akkor, mint mondta, maga nyújtja be törvénymódosítást. Rogán Antal - hogy felhívja a figyelmet a problémára - egy óriásplakátot helyeztetett ki a Pénzügyminisztérium elé, a József Nádor téri szoborhoz, amelyen többek között az áll: "Miért adóztatja meg a kormány a szociális támogatásokat?".

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, kedvező kormányzati válasz esetén a jövő héten eltávolítják a plakátot, ellenkező esetben azonban figyelmeztető jelként ott marad, egészen addig, amíg nem sikerül rendezni az ügyet.

Rogán Antal példaként elmondta, hogy egy belvárosi kétgyermekes családnak 3500 forint adót kellene fizetnie a bérlettámogatás után, míg a nyugdíjasoknak 6500 forintot a fűtéstámogatás miatt. Szerinte "nonszensz, ostoba és elképesztő" az önkormányzat által közpénzből nyújtott támogatások megadóztatása, hiszen az állam által ugyanilyen társadalompolitikai megfontolások alapján nyújtott családi pótlék és 13. havi nyugdíj sem adóköteles.

Hangsúlyozta: a belvárosi önkormányzati támogatásoknak részben szociális, részben társadalompolitikai célja van, ezzel szeretnék elérni, hogy kerület "élő" maradjon, a lakosok ne költözzenek el az emelkedő megélhetési költségek miatt.

Emlékeztetett arra, hogy az ügy miatt a pénzügyminiszterrel 2008 februárjában már kapcsolatba léptek; Veres János válaszában többek között azt írta, hogy ha rászorultsági alapon folyósítanák a támogatásokat, akkor kikerülnének az adóköteles körből. Rogán Antal szerint ugyanakkor a védőoltás esetében nem értelmezhető a rászorultsági elv.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását