2024. május 10. - Ármin, Pálma

EP-választás: Ellenőrzik az ajánlószelvényeket

Az Országos Választási Iroda (OVI) informatikai támogatással ellenőrzi a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson indulni kívánó pártok ajánlásainak érvényességét.
2009. április 29. szerda 07:43 - HírExtra
A pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, ha indulni kívánnak az EP-választáson. Az ajánlások érvényességét az OVI ellenőrzi.

A pártok május 8-ig gyűjthetik az ajánlásokat.

Az iroda munkatársai minden ajánlószelvényt tételesen ellenőriznek. Először azt vizsgálják, a benyújtott ajánlások formailag megfelelőek-e, vagyis, hogy az ajánlószelvény nem másolt, van rajta saját kezű aláírás és minden adatot kitöltöttek rajta.

Gyakori hiba, hogy az ajánló a 11 jegyű személyi azonosítója helyett a személyiigazolvány-számát tünteti fel az ajánláson, vagy hogy nem írja alá az ajánlást. Ezek az ajánlások érvénytelenek.

Ezt követően az informatikai rendszerben az ajánló személyi száma alapján ellenőrzik a formailag megfelelő ajánlószelvények többi adatának (név, lakcím, anyja neve) valóságtartalmát. Ellenőrzik azt is, hogy az ajánlónak van-e választójoga.

Érvénytelen az ajánlás, ha a választópolgár ajánlószelvényen feltüntetett lakóhelye nem egyezik a lakcímnyilvántartásban szereplővel, ha hibásan tüntette fel a saját nevét, vagy ha rosszul írta le a személyi azonosítóját.

A választási törvény szerint minden választópolgár csak egy érvényes ajánlást tehet, ezért az informatikai rendszer kiszűri azokat, akik több ajánlást is adtak.
Az ajánlások ellenőrzésére három napja van az OVI-nak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását