2024. április 28. - Valéria

Szocialista tiltakozás a holokauszttagadás ellen

Az MSZP kegyelettel emlékezik a holokauszt áldozataira, és tiltakozik az áldozatok emlékét meggyalázó szombati náci demonstráció ellen, egyben vizsgálatot kér az illetékes szervektől - közölte Lendvai Ildikó, a párt elnöke vasárnap az MTI-vel.
2009. április 19. vasárnap 17:01 - HírExtra
Mint a politikus közleményében írja, pártja azt kéri az igazságügy-minisztertől és a rendőrségtől, hogy vizsgálják meg a rendezvény bejelentésének és lehetővé tételének körülményeit, továbbá vizsgálják meg azt is, megsértették-e a magyar alkotmányt és a demokrácia jogszabályait a rendezvénnyel. Az ügyészséget pedig arra kéri, tegye meg a megfelelő lépéseket.

Szombaton holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége a budai Várban, a német nagykövetség előtt. Egy nappal a holokauszt emléknapjához kapcsolódó Élet Menete rendezvény előtt katonai egyenruhát viselő, kopaszra nyírt fiatalok, szkinhedek és szimpatizánsaik, valamint a Magyar Gárda tagjai a Clark Ádám térről rendőri biztosítás mellett vonultak a német külképviselet kordonnal lezárt épülete elé, hogy tagadják a holokauszt tényét és a "cionista világuralom" ellen emeljék fel szavukat. Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya mintegy 200 ember előtt azt mondta: semmi nem igaz holokausztból.

Lendvai Ildikó szerint pártja meggyőződése szerint Európa egyetlen országában sem tűrhetik el a nácizmus eszméinek és jelszavainak nyílt hangoztatását, a szombati neonáci demonstráción pedig ez történt. "Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon "a Harmadik Birodalom visszavág" feliratú táblákkal a fasizmus visszatérését hirdessék, hogy rehabilitálják a koncentrációs táborok halálgyárait, hogy az ott meggyilkolt védtelen magyar állampolgárok miatti gyász jogát is kétségbe vonják - olvasható a közleményben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a neonáci demonstráció a Jobbik által alapított Magyar Gárda részvétele miatt "brutális bizonyítékot" adott arra, hogy van szervezeti és személyes átfedés a magyar radikális jobboldal és a neonáci mozgalmak között. Véleménye szerint ez intő példa azoknak, akik a magyar jobboldal és a Jobbik között az önkormányzatokban és a politikai rendezvényeken nem vágták el a személyes együttműködés szálait.

Lendvai Ildikó jelezte: a szocialista párt több tagja részt vesz a holokauszt áldozataira emlékező "Élet Menete" rendezvényén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. április 20. 04:16
Tudomásom szerint az MSZP még kormányon és nem ellenzékben van,hogy "tiltakozzon"! Nyugaton az ilyen demonstrációkra nem adnak engedélyt,s ha mégis megtartják-f el o s z l a t j á k ezeket,a szervezőit letartóztatják és bíróság elé állítják! Miféle tutyi-mutyi kormány az ilyen? S még Hiszti Kriszta és TGM is "rendőrállamról" fecsegnek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását