2024. április 16. - Csongor

Vesztébe rohan az MSZP

Vesztükbe rohannak a magyar szocialisták azzal, hogy ők állnak Bajnai Gordon kormánya mögött - véli az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombati kommentárjában.
2009. április 18. szombat 11:08 - HírExtra
Hogy a szabad demokratákban a szocialisták szövetségesre találtak, az újság szerint érthető, mert minden közvélemény-kutatás azt mutatja, ha most lenne választás, a szabad demokraták nem kerülnének be a parlamentbe, így számukra létkérdés, hogy időt nyerjenek. Abban bíznak, hogy egy év alatt akár meg is erősödhetnek. "De hogy miben reménykedik az MSZP, az számomra érthetetlen" - jegyzi meg Balla D. Károly, a szerző.

Rámutat: a program, amelyet a nehezen felálló és szakmainak csak részben tekinthető válságkezelő kormányuknak végre kell hajtania, durva megszorítások, népszerűtlen intézkedések egész sorát tartalmazza. Ezek ugyan elkerülhetetlenek, ám tovább növelik a lakosság elégedetlenségét. Ráadásul hatásuk éppen akkor fog kulminálni, amikor közel lesznek a 2010-es választások, kezdődik a kampány, és nem kell jóstehetség ahhoz, hogy előre látható legyen: az ellenzék a maga javára fordíthatja a kormányellenes hangulatot, az általános elégedetlenséget, milliós tömegek akár jogosnak is látszó felháborodását, elkeseredettségét.

"A baloldali érzelmű emberek sokasága - mutatják a felmérések - már most elfordult a szocialistáktól, ilyen folytatás mellett a párt támogatottsága drámaian tovább csökkenhet. Elképzelhető, hogy az MSZP 2010-ben megsemmisítő vereséget szenved, nagy pártból közép- vagy akár kis párttá válik, a Fidesz pedig sosem látott többséget szerez a parlamentben. És pozícióját könnyen meg is tarthatja, mert aránylag könnyű helyzetben lesz: a megszorításokat már nem neki kell bevezetnie, s ha addigra valamelyest talpra áll a gazdaság és csitul a világválság, akár lazíthat is a gyeplőn" - áll a kommentárban.

"Ha egy ilyen vagy ehhez hasonló forgatókönyv valósul meg, akkor a szocialisták alighanem rosszul taktikáztak, vesztükbe rohannak. Okosabb lett volna már most megválni a hatalomtól, beletörődni az előre hozott választásokba. Ennek eredménye ugyan szintén kedvezőtlen lett volna rájuk nézve, de én már csak kíváncsiságból is megnéztem volna: kormányra kerülve hogyan kezeli a válságot a mostani ellenzék, mit tud tenni, túl a megalapozatlan ígéreteken, a demagógián és a populista szólamokon" - zárja írását Balla D. Károly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását