2024. május 14. - Bonifác

"A Fidesz rendpártinak akar látszani"

A szocialisták szerint a Fidesz kommunikációs hadjáratot indított azért, hogy rendpártinak tűnjön a kormánypárttal szemben.
2009. április 19. vasárnap 07:18 - HírExtra
A szocialista képviselő azzal összefüggésben beszélt erről, hogy Lázár János, a Fidesz rendvédelmi munkacsoportjának vezetője szombaton azt mondta: pártja aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy bizonyítsa: van társadalmi támogatottsága a három csapás néven ismertté vált törvénymódosító javaslatuknak.

A fideszes honatya közölte azt is: az aláírásgyűjtés másik célja, hogy demokratikus módon gyakoroljanak nyomást az Országgyűlésre annak érdekében, hogy a Ház még a tavaszi ülésszakon tűzze napirendre a büntető törvénykönyvhöz (Btk.) benyújtott fideszes szigorító javaslatot.

Bárándy Gergely azt hangoztatta: az MSZP is szükségesnek látja a Btk. módosítását, ám egészen más szakmai alapokon. Mint mondta, céljuk is az, hogy az erőszakos és fegyverrel bűncselekményt elkövetőket szigorúbban büntessék.

Közölte, azért nem vették korábban napirendre a Fidesz indítványát, mert azt "szakmailag egy kifejezetten megalapozatlan és rossz javaslatnak" tartják. Utalt arra, hogy az akadémia jogtudományi intézete alkotmányellenesnek minősítette az ellenzéki törvénytervezetet, továbbá a bírói, az ügyészi szervezet és az ügyvédi kamara is elhibázottnak tartotta azt.

Mint mondta, bár a céllal egyetértenek, ám a választott szakmai utat rossznak tartják.
Elmondta, a kormány egy hónapon belül benyújtja a Btk. átfogó, úgynevezett "novelláris" módosítását, ami - szavai szerint - nemcsak egyszerűen szigorít, hanem koncepcionálisan is változtat a Btk. rendszerén.

Bárándy Gergely az aláírás-gyűjtési akcióra utalva arra mutatott rá: "ha úgy tesznek fel egy kérdést, hogy szükséges-e, hogy a bűnözőket szigorúbban büntessék, akkor ahhoz a társadalmi támogatást meg lehet szerezni. Ez nem nagy kunszt - fűzte hozzá. A szocialista politikus szerint a Fidesz az emberek bűnözéstől való jogos félelmét populáris módon akarja kihasználni.

A Fidesz a három csapás törvény tervezetét az amerikai úgynevezett "három dobás törvény" (three strikes law) alapján készítette el. Az Egyesült Államokban az 1990-es években terjedt el ez a gyakorlat az erőszakos cselekményeket elkövető, visszaeső bűnözőkkel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását