2024. május 22. - Júlia, Rita

Hollandok a Nemzetiben

John Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát láthatja a közönség április 24-én és 25-én a Nemzeti Színházban; a Toneelgroep Amsterdam és az NTGent vendégjátékát a Holland Kultfeszt keretében láthatja a közönség - közölte Gálos Orsolya, a színház kommunikációs vezetője az MTI-vel.
2009. április 18. szombat 10:42 - HírExtra
A két társulat számos díjjal és fesztiválmeghívással jutalmazott közös produkciója, John Cassavetes 1977-ben forgatott filmjének színpadi adaptációja, a Premier a kulisszák mögött, egy színtársulat zaklatott főpróbahetén, három nap alatt játszódik. A társulat vezető színésznője, akit Cassavetes filmjében felesége, Gena Rowlands alakított, problémákkal küzd, nehezen birkózik meg szerepével.

Egy nőt kell megformálnia, aki kétségbeesetten próbál ragaszkodni elmúló ifjúságához. A színésznő tanúja lesz egy ifjú rajongója halálának miután autogramot adott neki, kezdi összekeverni a valóságot a színházzal. Kollégái figyelik, ahogy az őrület határán egyensúlyoz. Amikor már senki sem hiszi, hogy képes rá, úgy dönt, mégis színpadra lép.

A Toneelgroep Amsterdam Hollandia első számú színházi együttese, székhelyük az amszterdami Stadsschouwburg Színház. Hollandián kívül játszanak Németország, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztria és Belgium színpadain. A társulat meghívást nyert olyan fesztiválokra, mint a németországi RuhrTriennale, a bécsi Wiener Festwochen és a francia Festival d'Avignon. A Premieren kívül a színház repertoárján szerepel Shakespeare Coriolanus, Julius Caesar, Antonius és Kleopátra és A makrancos hölgy, Tony Kushner Angyalok Amerikában, valamint Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című darabja.

A genti székhelyű NTGent egy nemzetközi, nyitott struktúrájú színházi csoportosulás. A csapat tevékenysége alapvetően Johan Simons rendező munkáira épül. Az NTGent repertoárja az emberiséget érintő legfontosabb témákra, a hatalom problémakörére reflektál klasszikus és kortárs szövegeken keresztül, olyan előadásokkal, amelyek szinte dokumentarista módon kapcsolódnak a valósághoz.

A Premier rendezője, Ivo van Hove 2001 óta a Toneelgroep Amsterdam főrendezője. Az idei szezonban Luchino Visconti Rocco és fivérei, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok, valamint Michelangelo Antonioni forgatókönyveiből az Antonioni Project című művek színpadra állítására készül a Toneelgroeppal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását