2024. április 29. - Péter

Nemcsak Budapest forrong

Dühödt tüntetők felgyújtottak több üzletet és gépkocsit kedden a szudáni fővárosban, egy nappal azután, hogy az afrikai országban kivégeztek kilenc dárfúri férfit egy újságíró meggyilkolásáért.
2009. április 14. kedd 21:57 - HírExtra
A rendbontásokról helyi lakosok számoltak be. Kedden Kartúmban tartották a kilenc kivégzett temetését, amelyen mintegy ötezer ember vett részt, jelentős rendőrségi biztosítás mellett. A tömegből többen éltették a kormányhadsereg ellen harcoló egyik dárfúri lázadószervezetet, a Szudáni Felszabadítási Mozgalmat. Egy helyi rádióadó szemtanúkat és biztonsági forrásokat idézve jelentette, hogy a kivégzett férfiak rokonai két helyen összetűzésbe kerültek rendőrökkel.

Szintén szemtanúk szerint néhány tüntető a temetésre menet felgyújtott és megrongált üzleteket, autókat.

A bírósági ítélet szerint a kilenc férfi 2006 szeptemberében ölte meg Mohammed Taha Mohammed Ahmedet, az al-Vifák című lap szerkesztőjét. Az illetőket a lap egyik cikke dühítette fel, amely becsmérlően írt a dárfúri nőkről, és amely megkérdőjelezte azoknak a jelentéseknek a hitelességét, amelyek dárfúri nők megerőszakolásáról szóltak - mondta el a vádlottak ügyvédje a tárgyaláson.

A lap Mohamed prófétáról szóló cikkeivel feldühítette az iszlamistákat is, és bírálta az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök vezette kormánypártot.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a kivégzéseket, mert szerinte a vádlottak vallomását vallatással kényszerítették ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ki kicsoda
2009. április 15. 09:33
Hogy lehet valaki ennyire barom, hogy ilyen párhuzamot von?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását