2024. május 14. - Bonifác

Balhé a Parlamentnél - percről percre

Ma délben a Kossuth téren gyűlés kezdődött azon civil szervezetek részvételével, akik előrehozott választásokat követelnek. A helyszínen kint van a HírExtra tudósítója is, aki élőben számol be az eseményekről.
2009. április 14. kedd 12:40 - HírExtra
21:30: Hatvanan visszavonulnak, a rendőrség igazoltatásba kezd a Báthori utcában, illetve egyéb források szerint több helyütt. Akik továbbjutnak, azok az Arany János utca irányába távoznak, ahol újabb igazoltatásokba futnak, itt civil ruhás rendőrök is vannak.

21:15: Kezdődik az oszlatás, kutyás rendőrök is vannak a sorok között. A rendőrség hatalmas létszámfölényben van, "lesünöznek" egy zászlólengetőt, de erőszak nélküli az eseménysor.

20:35:
A Sándor-palotánál lévő tömeg teljesen szétszéledt.

20:31:
Egy embert kiszedtek a tömegből a rendőrök. Nő a feszültség, a rendőrség erősít.

Cáfolta az MTI-nek a BRFK kedd este, hogy rendőrsorfalba tüntetők hajtottak volna motorral és emiatt rendőrök sérültek volna meg. Összesen tíz rendőr és tíz civil sérült meg a mai összetűzések során.

19:47: Gonda László szónokol, ám a világ pénzügyi összeesküvéseiről tartott beszéde már kevésbé érdekli a jelenlévőket.

19:35: Morvai Krisztina a Jobbikot tartja alternatívának a válságkezelésre. Majd befejezi beszédét.

19:16: Morvai Bajnait libatolvajnak nevezi. A Jobbik EP listavezetője szerint Bajnai olyan programot kínál, aminek eredménye a kevesebb gyerek születése, ez pedig szerint genocídium.

Több rendőr is megsérült a keddi tüntetéseken, a rendbontók egy csoportja egy mentőautót is megtámadott a Báthory utcában - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden kora este. A mentők összesen tíz embert szállítottak kórházba.

19:05: Egy kislány (6-8 éves) a kordonoknál parádézik a rendőröknek. Morvai szónokol: a rendőrségnek két szárnya van, Bajnaival a magyarellenes vette át az vezetést.

19:02:
Több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba - jelenti az MTI tudósítója. A beszámoló szerint a rendőrsorfal a fővárosi Alkotmány utca és a Vértanúk tere közötti Kozma Ferenc utcában állt fel, ebbe hajtottak bele motorkerékpárral.

18:59: Morvai Krisztina is megjelent a Nagy Imre szobornál. Egy csapat rendőrt közben provokálnak a tüntetők, közülük az egyik furcsa bódult állapotban van. Morvai beszédében provokatívan a Fideszt is utcára hívja és nemzeti ellenállásra buzdít.

18:55: Kiszorították a tüntetőket a fővárosi Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Deák tér felé vezető egyik forgalmi sávon megbénult a közlekedés.

18:51: A Parlamenthez közeli Nagy Imre szobornál közel ezren hallgatják a szónokot, aki konok maradásra buzdít, miközben a rendőrség oszlatni készül.

18:43: A Sándor-palotánál néhány száz tüntető szeretné, ha Sólyom László kijönne. Tőle az előrehozott választások kiírását követelik. A rendőrök sorfallal védik az épületet.

18:19: A Sándor-palota felé vonulók átkeltek a Lánchídon.

18:15: Kilencre nőtt a keddi tüntetések során előállítottak száma, miután a Vértanúk teréről újabb három embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt.

18:01:
Könnygázt is bevetettek a rendőrök, tudósítónk szerint a gárdisták a kordonokat akarták szétbontani és ez váltott ki ilyen reakciót a rendőrségtől.

17:49: A rendőrök a zuhogó esőben oszlatni kezdenek.

17:43: Megérkezik a vihar. Erős szél és eső, jégeső. Sokan menekülni kezdenek.

17:36:
Legfeljebb ezren maradtak. A szónok közben pszichopata állatnak nevezi Gyurcsányt, majd törvényességre szólít fel.

17:26: A Civil Összefogás Fórum rendezvénye véget ért. Mostantól Jobbikos nagygyűléssé alakul az eseménysor. Hegedűs Loránd szólal fel. Hamarosan eső érkezik.

17:21: Vona Gábor a Jobbik elnöke beszél. Szerinte ez destruktív bizalmatlansági indítvány volt. (Ezt korábban a Parlamentben Semjén Zsolt is elmondta). A tüntetők nagyobb része közben elvonul.

17:01: A tüntetők egy része elindult a Köztársasági elnök rezidenciájához, ahol Sólyom Lászlótól is az előrehozott választást követelik.

16:50: A szónokok elmondják, hogy ez nem a nép akarata, és törvényellenes. Spontán tüntetésekre szólítanak fel.

16:36:
A tömeg, amint megtudta a szavazás eredményét dühödten szidni kezdi Bajnait. Ez hosszú-hosszú percekig tart. A tüntetők már két utcahosszat elfoglalnak. Egyre nő a számuk.

16:23: Az országgyűlés 204 igennel elfogadt a Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Gyurcsány Ferenc a szavazás után azonnal felállt és a parlament hátsó széksorába foglalt helyet.

Az alsó rakpart le van zárva a parlament mögött, a Dunán a vízi rendőrök motorcsónakkal járőröznek. A Kossuth téren nem jár a 2-es villamos, a 70-es és a 78-as trolibuszok csak a Honvéd utcáig szállítják az utasokat, míg a 15-ös autóbusz, módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út felé közlekedik.

15:53: A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai elkezdték összegyűjteni a libákat a Kossuth térről. A befogott libákat zárt furgonba teszik, és a közterület-felügyelet ferencvárosi, Illatos úti állategészség-ügyi telepére szállítják - írja az MTI.

15:47:
Molnár Attila: "Program az ellenállás". Bence Izabella: "Ne romboljunk! Győzzünk ésszel!"

15:44:
Jön a hír: a petíciókat a rádióban és a televízióban átvették. Az ígéret szerint a Magyar Televízió esti híradójában beolvassák.

15:37: Az egyik szónok gyűjtést kezdeményezett Bajnai Hajdú-Bétes áldozatainak számára.

15:31: Legyenek visszahívhatók a képviselők - követeli az egyik felszólaló. Majd elhangzik, ha az emberek ismerték volna az ország gazdasági helyzetét, nem vettek volna fel annyi hitelt.

Öt tüntetőt állított elő a rendőrség kedd délután a fővárosi Kossuth térről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-vel

15:24:
A szónokok sora folytatódik. Egyikük kijelenti: a magyar nép nem antiszemita. Majd felhívja a figyelmet arra, hogy a politikai számonkérés nem maradhat el.

15:10:
Kondor Katalin a Magyar Rádió volt elnöke: "kopnak a szavak, tettek kellenek". Beszédében egy új alkotmány szükségességére hívja fel a figyelmet. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az államadósság növekedését tartja elfogadhatatlannak.

14:41:
Semjén Zsolt kihangosítva hallatszik a téren. A beszéde végén ováció. A Gój Motorosok Egyesületének tagjai elindulnak a Magyar Rádióhoz, hogy beolvastassák a petíciót.

14:38:
Semjén Zsolt felolvasta a tüntetők petícióját az Országgyűlésben.

14:21:
Polgármesterek szólalnak fel az ország egész területéről. Némelyikük reménykedik a politika józan belátásában, hogy végül nem szavazzák meg Bajnait. Mások a feltámadás lehetőségéről beszélnek, megint mások kemény szavakkal firtatják a pályázati pénzek elosztását.

13:49:
Az egyik felszólaló, Sinkó Vilmosné úgy fogalmazott: szeretne kordonok és Gordonok nélküli világban élni. Ezután felsorolta Bajnai általa bűnnek nevezett tevékenységét.

13:41: Teherautóval hatvan élő libát hoztak a Magyar Gárda tagjai a térre. A libákat a kordon által lezárt területen elengedték. A libák a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtti üres területen sétálnak. A libák a Hajdú-Bét ügyre céloznak, aminek a tönkremeneteléhez Bajnai Gordon asszisztált.

13:34: Bejátsszák az őszödi beszédet. Folyamatos sípolás és erősödő meleg. Aki teheti árnyékba vonul.

13:28: A Szalay utcában több rendőrökkel teli autóbusz és mikrobusz áll. Információink szerint egy vízágyú is várakozik itt.

13:23: Néhány provokátor miatt elképzelhető, hogy az egész tüntetést feloszlatják. Ezt a szervezők megpróbálják megakadályozni. A szónokok utalva a balos befolyásra "pártgárdisták kifele!" felszólítással próbálnak elhatárolódni a rendbontóktól.



13:12:
Egyre forrong a tömeg. Csizmadia László bejelentette: Semjén Zsolt átvette a petíciót. Erre Szili Katalint kezdik fújjozni, aki nem volt hajlandó a petíció szövegét a Parlamentbe befogadni. "Nincs demokrácia!" - skandálják.

13:05: A Civil Összefogás Fórum szónokai Sólyom László államfőtől azt kérik, hogy írja ki az előre hozott választásokat. Bejelentették azt is, hogy délután motoros futárokkal küldik el petíciójukat a közszolgálati médiumoknak, közöttük a Magyar Rádiónak és Magyar Televíziónak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 28. 01:21
Kell egy uj Magyar Alkotmany! Ami 1944-ben megszunt!
Akkor majd lesz rend es csendorseg!
bagi
2009. április 14. 20:26
Az én munkahelyem és karrierem is ennek a tehetségtelen bagázsnak az áldozata lett - tény, hogy ez így tarthatatlan. Ebben bizony egyetértek veled.
Sondern
2009. április 14. 20:11
Orbánra én is szarok, de azért a hazafiakat bátornak tartom, nekem nem lenne erőm futni a rendőrök elől mindig, meg tűrni a könnygázt, és a folyamatos vegzálásokat csak azért, mert kimondom a magam igazát. Az ország szarban van, ez tény, ebben szerintem egyetérthetünk. radikális változás kell.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását