2024. május 14. - Bonifác

Sártrat vert az ellenzék az elnöki rezidencia előtt

Sátrakat vertek fel a Miheil Szaakasvili államfő távozását követelő grúz ellenzéki aktivisták az elnöki rezidencia előtt kedden Tbilisziben.
2009. április 14. kedd 18:43 - HírExtra
Az utcai megmozdulások hatodik napja tartanak a grúz fővárosban. Az ellenzék múlt pénteken polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett meg, ennek keretében délután háromtól este kilencig naponta lezárják az állami tévé székházához és az elnöki hivatalhoz vezető utakat mindaddig, amíg Szaakasvili nem távozik a hatalomból. Az Avlabar városrészben lévő elnöki rezidencia előtt felvert sátortáborról Kaha Kukava, az ellenzéki Konzervatív Párt képviselője úgy nyilatkozott, hogy "az itteni kampány éjjel-nappal fog tartani".

Ezenkívül délutánonként tiltakozó nagygyűléseket is rendeznek a parlament előtt - idézte szavait a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Az ellenzék hevenyészett zárkákat is elkezdett felállítani szerte a grúz fővárosban annak jelképeként, hogy "Grúzia rendőrállam lett". "Sátrak és cellák városává fogjuk változtatni Tbiliszit" - jelentette ki Levan Gacsecsiladze volt elnökjelölt, az Egyesült Ellenzék vezetője egy helyi hírügynökség szerint. A zárkákba a tiltakozó mozgalom vezető képviselőin kívül önkéntes alapon neves politikusok és egyszerű polgárok is bezárathatják magukat.

Az elnöki hivatal előtt újabb megmozdulás veszi kezdetét kedd délután. A "nyakkendőkampány" alapötletét az az egész világot bejárt augusztusi tévéfelvétel adta, amelyen Szaakasvili idegesen rágja vörös nyakkendőjét, miközben egy magas rangú nyugati tisztségviselővel beszél telefonon a grúz-orosz fegyveres konfliktusról.

A Konzervatív Párt arra szólította fel Tbiliszi lakóit, hogy jöjjenek el az elnöki hivatalhoz, és akasszanak egy-egy nyakkendőt az épületet körülvevő rácsos kerítésre. "Ez egyfajta kívánságok fája lesz. Aki felakaszt egy nyakkendőt, kívánhat valamit. Biztos vagyok benne, hogy mindenki ugyanazt fogja kívánni, azt, hogy az elnök mondjon le" - fejtegette Kukava.

A polgári engedetlenségi mozgalom a legnagyobb belpolitikai kihívás Szaakasvili előtt azóta, hogy a 2003-as "rózsás forradalom" hatalomra segítette. Az ellenzék elsősorban azt veti Szaakasvili szemére, hogy belerángatta az országot az Oroszországgal vívott tavaly augusztusi villámháborúba, amely eleve megnyerhetetlen volt. Emellett azzal vádolják, hogy tekintélyuralmi rendszert épít ki, korlátozta a sajtószabadságot, és messze eltávolodott azoktól az eszméktől, amelyeket a forradalom idején hirdetett. A grúz elnök már többször is hangsúlyozta, hogy második és egyben utolsó hivatali idejének lejárta, 2013 előtt nem akar távozni a hatalomból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását