2024. május 19. - Ivó, Milán

Kína nagyon erős

Kínában újra nő az ipari termelés, jeléül annak, hogy a kormány élénkítő intézkedései hatásosak, és Kína - a világ nagy gazdaságai közül elsőként - visszatér a növekedéshez.
2009. április 13. hétfő 11:54 - HírExtra
Márciusban a kínai ipar 8,3 százalékkal termelt többet, mint tavaly márciusban. Ez az ütem még jócskán elmarad a tavaly ilyenkor mért, 15-16 százalékos éves növekedésektől, de fordulatot jelez ahhoz képest, hogy tavaly július óta hónapról hónapra lassult az ipari termelés növekedése, januárban és februárban már 3,8 százalékra. A növekedéshez való visszatérést bőséges hitelellátás segíti. Márciusban a kint lévő jüanhitel-állomány összege, 35 billió jüan (5,12 billió dollár) 5,7 százalékkal több volt a februárinál és 29,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A növekedés tavaly szeptember óta tart, az akkori és a korábbi, jobb időkben is szokásos évi 14-15 százalékos ütemekről.
 
A kínai kormány ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális  beruházásokra, a belső fogyasztás ösztönzésére.
 
Kína exportja márciusban 17,1 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, a februári, 21,5 százalékos éves visszaesés után. Februárhoz képest viszont általánosan javult a helyzet: az export meredeken, 32,8 százalékkal nőtt februárhoz képest összehasonlítható alapon, vagyis kiszűrve a több márciusi munkanap hatását. A behozatal ugyanígy számolva 14 százalékkal bővült egy hónap alatt.
 
Pekingi elemzők szerint a javulás februárhoz képest a kereskedelemfinanszírozás növekvő teljesítményét és ennek hatására a külpiaci kereslet valamelyes gyarapodását jelzi, leszámítva az Egyesült Államokat. Mindazonáltal éves összehasonlításban még exportcsökkenés várható legalább három-hat hónapon át.
 
Kínában a kormány legalább 8 százalékos növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez.
 
A Világbank a múlt hónapban 7,5 százalékról 6,5 százalékra csökkentette a kínai gazdaság - a  világon a nagyságra harmadik - idei növekedésére szóló előrejelzését. Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékkal bővült.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. április 13. 14:02
A Magyar kormányt ez nem győzi meg,nekünk a saját utunkat kell járni,mi majd kitaláljuk,hogy hogyan kell megoldani a világválságot!És akkor a világ miket fog csodálni és mi leszünk a világkormány vezetői:Orbán Viktor a mi jelöltünk(vezérünk),aki született miniszetrelnök,kinek kezér öreg asszonyok csókolgassák!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását