2024. április 29. - Péter

Százmilliós botrány - ki hazudik Étterem ügyben?

A hivatalos okiratok nem szoktak hazudni. Az MTV Az étterem című műsorának kálváriájáról pedig két teljes dossziényi papír gyűlt össze – a HírExtra betekintést nyert ezekbe! Vermes János üzletember és Bányai Gábor producer a főszerepben - ki sáros,
2009. február 11. szerda 13:05 - Gedei Szilárd


Mit mondanak az iratok?

Piszkos anyagiak
Felmerülhet az olvasókban a kérdés, hogy mennyi pénzről is van szó. A HírExtra információ szerint a Mann-Holding felszámolása kapcsán 80-100 millió forintokról beszélnek. A felszámolás egyébként jelen pillanatban is folyik a Mann-Holding ellen, de nem biztos, hogy eredményes lesz. Legalábbis akadnak, akik ebben reménykednek.
Vermes pedig egyelőre nem fizet. Meg nem nevezhető forrásunk szerint több havi pénzzel tartoznak  Vermesék nem csak Bányainak. Sőt decemberben pedig még meg is fenyegették az egykori kreatív producert, hogy ne nagyon ugráljon. Ezek szerint tehát hiába létezik két teljes dossziényi hivatalos papír, melyeknek a kilencvenkilenc százaléka Vermes igazát bizonyítaná a Mann-Holding nevében egyébként jogosan tárgyaló és szerződést kötő (ezt is egy általunk látott papír bizonyítja) üzletember nincs olyan szerződések birtokában, amikkel jól tudna kijönni a dologból. „Mindössze szóbeli szerződései vannak. Olyan iratai vannak csak, melyekkel igazolni próbálja, hogy megtörténtek a szerződések: levelek, visszaigazolások. Ezekkel pedig pont a többiek igazát bizonyítja” – mondta el a Vermes igazát cáfoló bennfentes forrásunk.

Bizonyos levelezések szerint Bányai nem készített el azokat az irodalmi könyveket, melyeket el kellett volna. Sőt forgatókönyvet sem csinált. Legalábbis Vermeséknek nem. Készített azonban az IKO-nak, amiért meg is kapta a járandóságát, vagyis Bányai a rá bízott feladatot teljesítette, hiszen az  IKO volt a megrendelője nem pedig a Mann-Holding.

Egy szeptember 23-i keltezéssel elkészített papírból egyébként pedig kiderül: akkor már megvolt a szóbeli megegyezés a tévé és Vermesék között, semmilyen akadály nem gördült az együttműködés útjába.

Innentől kezdve pedig elkezdődött a koprodukció az MTV és Vermesék között. Ennek lényege, hogy 84 százalékban a Mann-Holding, a maradék 16 százalékban pedig az MTV volt felelős, s felelős még mindig a produkcióért. Egyedül nem tehet egyik fél sem semmi eget rengetőt a másik beleegyezése nélkül.

Ki tartozik kinek?

Az egyetlen szépséghiba, hogy nem köttettek alkotói szerződések. Az egyik fél szerint azért nincsenek, mert a gyártásvezető feladata lett volna az alkotói szerződések megkötése, de végül nem kötötték meg őket. A másik fél pedig amondó, hogy a Mann-Holdingnak kellett volna a stábbal szerződnie. Ezek szerint tehát hiába várják sokan Vermes Jánostól, hogy nyissa meg a pénzcsapot, ha ő nem érzi feladatának.



Persze joggal tehetik fel az olvasók a kérdést, hogy ha Bányai volt a hunyó, aztán pedig a helyére „válságmenedzsernek” kinevezett Kapuvári Gábor, akkor miért köpködnek a Vermes-féle Mann-Holdingra? Ráadásul ott a kis apróság, amire hivatkozva abszolút jogosan háborodhatnak fel Vermesék: az első két adás után a Magyar Televíziónál úgy döntöttek, hogy átteszik másik napra és másik műsorsávba a produkciót. Csakhogy a 25 adásra tervezett széria már a negyedik résznél megtorpant.

Azt is teljesen jogosan kérdezhetik az olvasóink, hogy mi alapján tesszük le a voksunkat egyik és másik fél mellett. Nos, a szerkesztőségünk által megtekinthetett iratok szerint Vermes János és üzlettársai állításai – például hogy nem az ő hibájuk miatt áll a produkció – a hivatalos szerződéseknek, iratoknak megfelelnek. Egyetlen dolgon csúszhat el csak a Vermes-oldal jól felépített „védelme”: a tény, hogy írásbeli, végleges szerződés csak akkor köttetett a Magyar Televízió és a Mann-Holding között, amikor már dübörgött a felszámolási eljárás a cég ellen. Ennek ellenére ez a fél abszolút bizakodó a jövőt tekintve, meg nem erősített információk szerint akár már három hét múlva újraindulhat a műsor sugárzása az m1-en. Hisszük, ha látjuk.

"Nincs Vermesnek semmije..."

Láttunk már sokféle felszámolási eljárást, és sokféle megoldást. Ha van is Vermesnek pénze, amiből fizetni tudna nagy valószínűséggel hónapokig, esetleg évekig megy majd a jogi csűrés-csavarás. A műsorból pedig lehet, hogy nem lesz semmi, ami nagy kár, hiszen jó műsor lehetett volna.

Na ja, mindenki sajnálja. A baj az, hogy a birtokunkba jutott iratokat is lehet sokféleképpen értelmezni. A még nagyobb baj pedig az, hogy a három főszereplők legalább háromféleképpen teszi ezt meg. Az már érthető, hogy az MTV miért nem akar jobban belefolyni az ügybe: őket is átverték. Az is érthető, hogy az alkotók miért gondolják azt látatlanban a papírokról, hogy kevésnek bizonyulhatnak Vermeséknek. Sőt azt is fel lehet fogni épp ésszel, hogy a Vermes-féle oldal miért reménykedik még a műsor újraélesztésében.

Egy azonban biztos: amíg valaki nem nyitja ki a pénztárcáját és nem foldozzák be a produkció költségvetésének fekete lyukait nem lesz Az étteremből semmi. Bár lehet, hogy amúgy sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását