2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Százmilliós botrány - ki hazudik Étterem ügyben?

A hivatalos okiratok nem szoktak hazudni. Az MTV Az étterem című műsorának kálváriájáról pedig két teljes dossziényi papír gyűlt össze – a HírExtra betekintést nyert ezekbe! Vermes János üzletember és Bányai Gábor producer a főszerepben - ki sáros,
2009. február 11. szerda 13:05 - Gedei Szilárd
Szerkesztőségünk abban a szerencsés helyzetbe került, hogy belepillanthattunk a sok vihart megélt Az étterem címmel szünetelő MTV-s műsor gyártásával kapcsolatos papírokba. Az üzleti titkok védelmét szem előtt tartva ezeket nem áll módunkban közölni, de a belőlük kinyert információk segítségével kiderülhetnek a legapróbb részletek is. Hiszen a papírok nem hazudnak, sőt a dátumok és az aláírások segítségével könyörtelen képet adnak a folyamatról, melybe a műsor került – s melyből hetek óta próbál kivergődni, hiába.

Úgy kezdődött, hogy...

Mi derül ki feketén-fehéren a papírokból?
Például a Magyar Televízó színre lépésének mikéntje. 2008. február 27-én Pusztay András, az MTV illetékese kiadott egy visszavonhatatlan szándéknyilatkozatot, miszerint a műsort a csatorna „befogadja”. Augusztusban rögzítették a szerződés valamennyi pontját, és ezt a szerződést szeptember 8-án az MTV ügyvezető alelnöke engedélyeztetésre a közalapítvány elé terjesztette. A kuratórium szeptember 10-én jóvá is hagyta a szerződést. Ezen a szerződésen változtatni sem lehet, mert benne van, hogy „a szerződés a felek korábbi szóbeli megállapodása alapján már létrejött”, azaz az előzetesen megállapodott feltételek ratifikálásáról van benne szó. A kérdés, hogy ez elég-e a keményebben játszó „üzletfeleknek”? Kiderül.
A portálunkkal megosztott papírokból jól látható, hogy a Magyar Televízió még 2007. december 22-én elfogadta Az étterem című műsor szinopszisát. Ez persze még nem jelent semmit, Vermes János néhány társával már évek óta a műsort tervezgette – még az akkoriban az RTL Klubnál tevékenykedő Árpa Attilával is tárgyalt a megvalósításáról. A befutó mégis az MTV lett, bár ezt lehet, hogy már megbánták a felek.

S hogy mindez miért olyan fontos? Mert csúnyán belerondított a képbe a hír, miszerint a Mann-Holding ellen felszámolási eljárást indítottak. Csakhogy pont a fentiek miatt lényegtelen, hogy a szerződés mikor köttetett, iratokkal ugyanis igazolható a tuti: a Mann-Holding elleni felszámolási eljárás messze nem befolyásolja az MTV-vel kötött szerződés jogosságát. Vagy mégis?

Érvénytelen a szerződés?

„A Mann-Holding valóban kötött szerződést az MTV-vel, de csak azután, hogy a Cégközlönyben megjelent a Mann-Holding felszámolásáról szóló hír. Szerződést ugyanis nem írhat alá az, aki ellen felszámolási eljárás folyik. Ilyen esetben csak a felszámolási biztos írhat alá a cég nevében” – cáfolta meg az iratok ez irányú jogosságát egy másik forrásunk, aki szintén magas vezető szinten vett részt a produkció készítésében.

Az egyik oldalon Vermes, a másikon a többiek. Ha a műsor kálváriáját nézzük elmondhatjuk: mindenki belebukott a történetbe. Kinek higgyünk hát? Itt van például a másik fontos kérdés, hogy miért nem kötöttek szerződéseket az alkotókkal, illetve hogy ez kinek a dolga lett volna.

A birtokunkba került iratokból mindenesetre kitűnik, hogy már februárban kijelölték kreatív producernek Bányai Gábort, aki Müllner Dóra szerkesztővel és Szarka János rendezővel ki is építette a csapatát. A papírokból az is kiderül, hogy Bányaival két szerződés köttetett, az első a műsorformátum elkészítésére. Ezt később az IKO Műsorgyártó Kft.-vel szerződve meg is oldotta. Ez tehát nem a forgatásra, hanem a formátum elkészítésére vonatkozik. A papírokat velünk is megosztó forrásunk szerint egyébként Bányai Gábor az első két adás felvételekor New Yorkban volt, s nem hogy nem megfelelő helyettest, hanem senkit nem jelölt ki. Bányaival ráadásul képbe került az IKO Műsorgyártó Kft. is.

Információink szerint Bányai és Vermes valóban megállapodott, hogy a formátum közös tulajdon. Csakhogy Vermes bevetette a szalámi taktikát: akinek fizetni kellett volna, azt kirúgják és újat vesznek fel helyette, legalábbis informátorunk szerint. Mindezt pedig azzal indokolta, hogy az MTV nem vette át az első műsort – ennek azonban részben tartalmi, részben formai okai voltak. A formátumot ugyan is több helyen megváltoztatva, Bányai nélkül használta tovább – tudta meg portálunk. Ráadásul az MTV és Vermes közötti szerződés elhúzódása miatt történt meg, hogy az első két rész forgatása két hónapot csúszott.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását