2024. április 29. - Péter

Döbbenet! Az MTV is kapható a csalásra?

Még csak nemrég nyitott, de már be is zárt Az étterem az MTV képernyőjén. Vermes János, a műsort gyártó produkciós cég tulajdonosa tisztázást ígér, az MTV-nél pedig várnak. Ráadásul információk szerint már azelőtt bekerült a műsor a tévéújságba, hogy megk
2009. február 3. kedd 19:15 - Gedei Szilárd
Persze ez az ügy is úgy kezdődött, hogy a jó szándékú bulvárújságok egyike, nevezetesen a Blikk úgy gondolta, hogy ír – Vermes János szerint – valami teljesen alaptalant a Magyar Televízió új fantomműsorának, Az étterem címmel most éppen nem futó gasztronómiai shownak az apropóján. Az említett műsor felvételei ugyanis még tavaly hirtelen leálltak – a lap ekkor írta azt, hogy Vermes János és Kótai Mihály volt ökölvívó közös cége, a Man Holding Kft. áll a leállás mögött, ugyanis nem fizetett a közreműködő sztároknak és a stábnak sem. Állítólag nem is fog, mert felszámolási eljárás alatt áll.

Ezt mondják, azt mondják...

Vermes János azonban ennél konokabb, Kótai Mihály üzlettársával együtt ugyanis a hivatalos, szinte az egész Blikk-cikket cáfoló kommüniké kiadásán fáradozik. Ráadásul Vermes van annyira bennfentes, hogy ha akarna, akár órákon át tudna mesélni az MTV műsorpolitikájával kapcsolatos dolgokról. Egyelőre nem akar. Annyit azért megtudtunk tőle, hogy gőzerővel készítenek egy olyan hivatalos nyilatkozatot, amely lényegében megcáfolja az összes Blikk-információt, de valahogy csak nem akar megérkezni ez a kommüniké.



Persze a legkézenfekvőbb az lenne, ha most leírnánk, hogy valószínűleg azért, mert a két fél próbál valamilyen köztes állapotot összehozni, egy olyan opciót, amelyikkel egyikük sem járna teljesen rosszul (lehet, hogy ez a műsor folytatása lesz?) – de mindezt inkább nem állítjuk. ehelyett megkérdeztük a  királyi tévé illetékeseit a történetről.

- Most éppen az van a produkcióval, hogy semmi nincs – tudtuk meg az igen tartalmas információt az MTV sajtóosztályától. - Hivatalosabban mondva a két fél között (a gyártó cég és a csatorna) folyik a megbeszélés, hogy miként lehetne folytatni a megkezdett együttműködést.
Vagy fájdalommentesen befejezni.

Még nem volt szerződés?

Azon információk szerint, melyek a HírExtra birtokába jutottak, bizony elég nehezen. A műsor producere (vagy ha úgy tetszik gyártásért felelős illetékese), Vermes János üzletember és az ő cége, a Man Holding ugyanis homlokegyenest mást állít, mint amit a Magyar Televízió. A Blikk ugyanis még rögtön a balhé kiszivárgása után megírta az „igazságot”: az egész konfliktust a gyártó cégre, az az ellen folyó állítólagos felszámolási eljárásra kenve. Adottak tehát ezek az állítások, melyeket az egyik fél kategorikusan cáfol, a másik viszont az abszolút igazságnak tart.

- Nem tudom, hogy a gyártó fél hibája miatt áll-e a produkció, de valami nyilván nem stimmel – érkezett a szintén diplomatikus információ az MTV sajtószobájából. Szóval ebből még bármi lehet, még akár az is, hogy a Magyar Televízió közpénzen dolgozó munkatársai tudni fogják, hogy mire költöttek közpénzből pártízmilliót...

Mindebből egyelőre egyetlen kijelentés szűrhető le: valaki nem mond igazat.. Vagy senki? Döntse el ki-ki maga azokból a félinformációkból, melyeket egyik és másik fél is előszeretettel csöpögtet. A leglényegesebb kérdés azonban még mindig kérdés marad: információink szerint ugyanis a produkció már akkor a műsorújságban volt, amikor a szerződés még nem is volt aláírva az MTV és a produkció között. Megtörténhet ez egy állami televíziónál? Egy államinál csak úgy nem. De a magyar az más (Vitray Tamás mondta egyszer, hogy ami a Magyar Televíziónál zajlik az megtévesztően hasonlít a televíziózáshoz, de semmi köze hozzá).

Mossák kezeiket

- Hogy mi? Á, az nem lehet, biztos hogy nem – ez volt a reakció kérdésünkre, miszerint lehet, hogy a szerződéskötést megelőzhette a műsor bemutatása. S hogy mi volt az indoklás? – Nem lehet, mert az ehhez hasonló szerződéskötésekre mindig is kínosan odafigyelt a Magyar Televízió. Hmmm! (szerk.)

Azért valami csak történt. Az MTV szerint elfogyott a gyártó cég pénze. Már akkor, amikor elkezdte a gyártást. Vajon ki ígért a folytatáshoz pénzt? És ki nem adott? Ki kötötte a szerződést? Mit csináltak az MTV jogászai? Hogy lehet nagy celebparty-val a Gundelben fogadást tartani, műsort indítani, majd következmények nélkül félbehagyni?

Persze az is világos: a magyar televíziózásban ilyenkor, 2009 táján, hogy olyan, mint közszolgálati gyártású műsor manapság már alig-alig van. Viszont olyan szórakoztató műsort készíteni, amelyik sikerrel veheti fel a versenyt a kereskedelmi szutyokfolyammal, közszolgálati szinten szinte lehetetlen. Ez történik, ha próbálkoznak. Jól kifőzték.

Végre a Magyar Televíziónál is megtörténhetne az a bizonyos rendszerváltás…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását