2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány nem ért egyet az ügyészséggel

Gyurcsány Ferenc szerint az ügyészség ahelyett, hogy tisztességes elvi álláspontot képviselne, felmentő magyarázkodásokkal áll elő annak kapcsán, hogy megszüntette a nyomozást a Jud Süss című náci propagandafilm vetítői ellen. A miniszterelnök erről csütö
2009. február 5. csütörtök 17:18 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az ügyészség indoklása szerint a zsidók ugyan kétségkívül az úgynevezett "árja" társadalom "kórokozóiként" szerepelnek a filmben, ám ez nem uszítás, mert szerintük mindez nem illeszkedik az uszítást lehetővé tevő megfelelő eszmei környezetbe. "Tudniillik - szól a verdikt, pontosabban annak indoklása - ez a fajta zsidózás a mai magyar környezetben mintegy légüres térben mozog. Hiába na, ott tartunk, hogy az ügyészség társadalomlélektani elemzést ad nekünk" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány Ferenc felidézte, mindezt az ügyészség éppen akkor teszi, amikor egyébként Európaszerte felháborodást váltott ki, hogy XVI. Benedek pápa az elmúlt napokban "visszafogadta, ha úgy tetszik, rehabilitálta" Richard Williamson püspököt, aki éles antiszemita kijelentéseiről híresült el. "Williamson többek között azt állította, hogy a zsidók találták ki a holokausztot, pusztán azért, hogy Izrael létrejöhessen. Nem is olyan régen pedig azt állította, hogy nem is voltak gázkamrák" - áll a miniszterelnök internetes naplójában.

Gyurcsány Ferenc visszautasította, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal álláspontja szerint ők azért veszik elő - ahogyan ők hívják - az "antiszemitizmus kártyáját", mert bajban vannak.
"Önleleplező, szégyenteljes és embertelen álláspontnak gondolom ezt. (...) Az emberi méltóságot és tisztességet nem csak a politikusoknak kell védeni, nekik ez kötelező, de van itt dolga mindenkinek, szerintem az ügyészségnek legalább annyira, mint bármelyik demokratának" - szögezte le.

A miniszterelnök szerint a holokausztot tagadó Williamson és az általa kiváltott reakciók fényében "még elgondolkodtatóbb a magyar ügyészség álláspontja".

"És az a legkevesebb, amit mondhatunk"- vetette fel blogjában, utalva arra, hogy az ügyészség úgy látja: a Jud Süss című film Magyarországon "légüres térben" került levetítésre.

"Bátorkodom megjegyezni: én viszont éppen ellenkezően látom a dolgot. Szerintem mindenfajta magyarázkodó és gyáva álláspont csak olaj a tűzre. Bátorítás arra, hogy ocsmány szélsőjobboldali eszmék törjenek utat maguknak" - állítja Gyurcsány Ferenc a blogjában.

Az SZDSZ csütörtökön fordult panasszal a Fővárosi Főügyészséghez, miután januárban bűncselekmény hiányában megszüntették a Jud Süss című film levetítése miatt indított eljárást.
Az SZDSZ XIII. kerületi frakcióvezető-helyettese, Merkel Dávid budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy júniusban több alkalommal is levetítették a "közismert antiszemita, náci propagandafilmet" a fővárosi Hegedűs Gyula utca egyik helyiségében.

Hozzátette, akkor azért tettek feljelentést közösség elleni izgatás miatt, mert véleményük szerint Magyarországon sehol nem lehet ilyen filmet levetíteni és ezzel uszítani.

A XIII. kerületi frakcióvezető-helyettes "végtelenül cinikusnak és álszentnek" nevezte az ügyészségi indoklást, amely szerint a film alkalmas lehet uszításra, de csak megfelelő eszmei fogadóközegben.

A szabad demokraták sajtótájékoztatóján szintén részt vevő Szabadai Viktor, a szabad demokraták XIII. kerületi elnöke szerint az eljárás azt mutatja, hogy habár az írott jog ismeri a közösség elleni izgatás bűntettét, ennek a hatóságok "nem tudtak, nem akartak érvényt szerezni".

Azt mondta, a határozat elszomorította őket, de nem lepődtek meg rajta, mert az elmúlt húsz évben egyetlen alkalommal sem sikerült bizonyítani a közösség elleni izgatást.

Közölte, hogy az SZDSZ kész tovább vinni az ügyet, és ha kell, végül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A BRFK tavaly július 18-án indított eljárást közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt a Jud Süss című film vetítésével kapcsolatban. A rendőrség több tanút is meghallgatott, majd házkutatást tartott egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi könyváruházban, ahol DVD-n és videokazettán a Jud Süss több tucat kópiáját találták meg és foglalták le. Az eljárásban a rendőrség azt is vizsgálta, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői joghoz fűződő érdekek - közölte az eljárás indulásakor a BRFK.

A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus "igazolására".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. február 6. 09:34
'Lqro'.

Egyre több bíztató jelet látok, holott, még Gyurcsány van hatalmon.

Néhány tökös ügyésznél már betelt a pohár, és nem félnek eljárásokat indítani a kommunista országrablók ellen, már most sem.
Lásd, Zuschlag-ügy, terézvárosi, erzsébetvárosi maszopos, szadeszes rablók, és több ügy is van már.

Hogy a tisztességes bíróknak is tele van már a hócipője ezzel a hatalmon lévő köztörvényes söpredékkel, arra jó példa a Weiszenberger ügy, ahol a bíró első fokon öt év ülőst szabott ki a gazembernek. Így kell ezt tenni.

Kormányváltás után pedig már a ma még egzisztenciájukat féltő ügyészek, bírók is képessé válnak a tisztességes, de kemény büntetőeljárások végigvitelére.
Lqro
2009. február 6. 05:09
@saxo: Én is abban bízom, hogy nem lesznek vele elnézőek, és az igazságérzetemnek leginkább azt tenne jót, ha egyszer azt olvasnám valami cikkben, hogy GY.F. vádlott álljon fel! Maga a Jude Süss meg rengeteg video file-cserélőn megtalálható, és nemcsak a klasszikus P2P-n Úgyhogy duzzoghat a fél világ ellen, de szerintem jobb lenne, ha csomagolna. Persze tágabb értelemben vett családjuk fejenként NAPI 234 ezer fixel -az ember könnyen viccel! Hagy ne folytassam, hogy véleményem szerint hova is költötte ténylegesen azt az összeget. Mindenkinek a fantáziájára bízom.
saxo
2009. február 5. 17:36
Ne duzzogj, veled szemben majd nem lesznek elnézőek, abban biztos lehetsz....!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását