2024. május 13. - Szervác, Imola

Sikeres volt a filmszemle

A visszajelzések nagy része azt igazolja, hogy sikeres volt a 40. Magyar Filmszemle, és önmagáért beszél a csaknem 57 ezres nézőcsúcs is - mondta Novák Emil operatőr-filmrendező, a szemletanács elnöke szerdán az MTI-nek.
2009. február 4. szerda 18:14 - Hírextra
Izgalmas anyagot láthatott a közönség, mert bár a rendezők nagy generációja Bacsó Péter és Gárdos Péter kivételével nem versengett az idei szemlén, a középgeneráció jelentős alkotói, köztük Pálfi György és Vranik Roland jelen voltak, az elsőfilmesek művei pedig nagy hatással voltak a zsűrire - hangsúlyozta a kedden véget ért seregszemlét értékelve Novák Emil.

Annak kapcsán, hogy a díjak egy jelentős részét, köztük a szemle fődíját, az Arany Orsót is egy elsőfilmes rendező alkotásának ítélték, a szemletanács elnöke úgy vélekedett: a siker magyarázata lehet, hogy első filmjeikbe az alkotók minden energiát, elképzelést megpróbálnak beletenni. "Egy felszabadult alkotói folyamat zajlik ilyenkor. Ha megnézzük, a második-harmadik filmnél már minden alkotónak számolnia kell a közönség elvárásaival, a forgatókönyvírás nehézségeivel. Belekerülnek abba az iparba, amelynek rögös útjait mindenkinek végig kell járni, és véget ér az első filmek készítésének szabadsága" - fejtette ki Novák Emil.

Szerinte a magyar filmek sorsa a külföldi fesztiválokon attól függ, milyen alapkoncepcióval indulnak a seregszemlék. Kitért arra, hogy minden nagy fesztiválnak, a berlininek, a cannes-inak is mindig van egy szlogenje, ami alapján filmeket keresnek. "Ha ez a trend nem húzható rá a magyar filmekre, akkor utóbbiaknak sajnos nincs esélyük bekerülni az adott fesztiválra. Pedig a film ettől még nagyon jó lehet" - szögezte le.

A szemletanács elnöke Pálfi György Nem vagyok a barátod, Vranik Roland Adás, valamint a keddi gálán a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját elnyert Nagy Viktor Oszkár Apaföld című alkotását tartja esélyesnek eredményes külföldi fesztiválszereplésre. A legnagyobb hazai mozikarriert egy olyan filmnek jósolja, amelyik nem indult az idei szemlén, de a díjátadó gálán is levetítették. Úgy vélte, a Fenyő Miklós ifjú éveit felidéző, Made In Hungaria című alkotás (rendező: Fonyó Gergely) megfelelő reklámmal egymillió nézőt is hozhat.

A szemletanács elnöke azt mondta, a tévéfilmek kategóriájának, amely az idén debütált a szemlén, a jövőben is meg kell maradnia, hiszen a filmipar és a közönség számára nagyon fontos, hogy minél több magyar tévéfilm készüljön, elsősorban irodalmi művek feldolgozásából.
Az operatőr-rendező telitalálatnak nevezte, hogy a szemle egyik fő helyszíne a Palace MOM Park volt, mert "tökéletesen megfelelt a magyar filmszemle lebonyolításának".

"A másik idei fő helyszín, a Budapest Kongresszusi Központ kapcsán azt mondom, nem szükséges megtartani. Ha a szakma és a fesztivált megrendelő szervezetek nem igénylik 1300 fő befogadását, hanem megelégszenek azzal, hogy egy időben több teremben megy ugyanaz a film, akkor a Palace MOM Park önmagában elegendő egy filmszemle megrendezésére" - vélte Novák Emil.

A szemletanács elnöke fenntartotta korábbi, a szemle kezdetén elmondott álláspontját, amely szerint 2009 a gazdasági válság ellenére jó éve lesz a magyar filmszakmának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását