2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány tologatna ide-oda

A lehető legkisebb időeltéréssel kell az általános forgalmi adót emelni, majd a személyi jövedelemadót csökkenteni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a HVG-nek adott, csütörtökön megjelent interjúban.
2009. február 5. csütörtök 09:15 - Hírextra
"Elfogadhatatlannak tartanám, hogy az idén beszedjünk egy csomó áfát, majd azt fél évvel kövesse az szja leszállítása. E két lépésnek egy pillanatban kell bekövetkeznie, de legalábbis a lehető legkisebb időeltéréssel" - fogalmazott a politikus, megjegyezve, hogy "az adószépségiparban" kétségkívül azt szeretik, ha az szja az év elején változik.

Arra a kérdésre, miszerint fél éve arról beszélt, nem akarja az általános forgalmi adót emelni, mert az főként a szegényeket sújtaná, a kormányfő elmondta, most sem akarja emelni, de nincs elegendő más forrás az szja- és a tb-teher csökkentésére. Kifejtette: a mostani recessziós környezetben bármelyik adót csak úgy tudják csökkenteni, ha más adónemet ezzel egyidejűleg növelnek, illetve kiadásokat csökkentenek.

A miniszterelnök-pártelnök arra a felvetésre, "nem tart-e attól, hogy a jelenlegi politika következménye húsz év Orbán Viktor lehet", azt mondta: a veszély nem Orbán Viktor Fidesz-elnök személyéből, hanem politikájából fakad.

"Orbán nem mumus, akivel ijesztgetni kell az országot, hanem a nemzeti radikalizmust, a tekintélyelvű antidemokratizmust és a fundamentalista konzervativizmust megtestesítő és azzal reálisan fenyegető politika első számú vezetője" - fogalmazott, hozzátéve, hogy politikai bátorítást és legitimációt a Jobbik a Fidesztől és annak vezetőitől kapott.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, a liberálisok politikai, illetve alkotmányos megfontolásból akadályozzák a kormányt abban, hogy a mainál erősebb jogi felhatalmazás birtokában hatékonyabban lépjen fel a kirekesztés, a rasszizmus ellen, az alapjogvédő liberálisok ebben a tekintetben szövetségesek a nemzeti konzervatívokkal.

Az államháztartás egyensúlyának helyreállítását egy összekoszolt társasházi lift kitakarításához hasonlító újságírói megjegyzésre Gyurcsány Ferenc közölte, jó lenne, ha azok a lakótársak, akik most szóvá teszik a dolgot, s nem mellesleg szemeteltek eleget 2001–2002 táján és azt követően is, nem akadályoznák a takarítót.

"Az nem megy, hogy míg a kezemben felmosórongy van, ők felrúgják a vizesvödröt" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

panelbalek
2009. február 5. 10:18
Nem lehetne, hogy a szemetelőt is meg a takarítót is kihajítsuk a liftből? Jó lenne már haladni!!! De ha ezzel a lifttel nem megy, azt ki is cserélhetik, és az nagyon fog fájni! A hitelezők nem fognak sokáig várni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását