2024. április 29. - Péter

Az MSZP a természetbeni juttatásokat helyezi előtérbe

Több szolgáltatásra, a jelenleginél több természetbeni és kevesebb pénzbeli juttatatásra van szükség - ismertette Török Zsolt az MSZP-nek a szociális rendszer átalakításával kapcsolatos álláspontját.
2009. február 4. szerda 10:42 - Hírextra
Soltész Miklós (KDNP) az MTI-nek erre úgy reagált, hogy a Fidesz és a KDNP már másfél hónappal ezelőtt benyújtott egy hasonló indítványt.

Török Zsolt szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy ezzel a lépéssel a lakhatáshoz, a melegedéshez és az étkezéshez való jogot akarják biztosítani a rászorultaknak. Példaként megemlítette, hogy a lakhatáshoz való jog biztosítása nem feltétlenül a hajléktalanszállások számának növelését jelenti, hanem inkább a lakhatási támogatások rendszerének átalakítását.

Hozzátette: bizonyos esetekben a fűtés- vagy villanyszámlák kifizetésének átvállalása is komoly segítséget jelenthet.

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a legrászorultabb gyermekek számára már most biztosítják a napi egyszeri meleg étkezést. Véleménye szerint ezt viszont akár a pénzbeli támogatások rovására is tovább kell fejleszteni, hogy ezek a gyermekek minden nap reggelihez, ebédhez és vacsorához jussanak. Elmondta: a természetbeni támogatásoknak azért kellene sok esetben kiváltani a pénzbelieket, mert ez utóbbiaknál nem lehet pontosan tudni, valóban arra költik-e őket, mint amire szolgálnának.

A képviselő kitért arra is, hogy a szocialisták szerint az idősek esetében inkább a házi segítségnyújtást kell fejleszteni, nem pedig a bentlakásos intézmények számát.
Török Zsolt ezek mellett fontosnak nevezte a munkahelymegőrzést is, mert mint mondta, álláspontjuk szerint "a legjobb szociálpolitika a foglalkoztatáspolitika".

Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy reagált Török Zsolt felvetésére, miszerint természetben kellene kifizetni bizonyos szociális támogatásokat, hogy a Fidesz-KDNP már másfél hónappal ezelőtt, a szociális törvény módosításakor közös indítványként benyújtotta ezt, azonban "lesöpörték az asztalról".

Mint mondta, céljuk az volt, hogy azokhoz, akik szociális támogatatást és segélyt kapnak, valóban eljusson ez a támogatás, például élelmiszerjegy formájában. A politikus hozzátette: indítványukban feltételként szerepelt az is, hogy aki szociális segélyből él, annak bizonyítania kell, hogy gyermekeit óvodába, iskolába járatja. Ellenkező esetben nemcsak a szociális segélyt, hanem a gyest és a családi pótlékot is felfüggeszthetnék.

A Fidesz-KDNP javaslatában az is szerepelt, hogy az önkormányzat jegyzője szüneteltetheti a szociális segély folyósítását azoknál, akik nem tartják rendben portájukat, környezetüket.
Soltész Miklós hangsúlyozta: a szociális segély és a családtámogatási rendszer egymástól jól elkülöníthető, mert míg az előbbi azoknak nyújtandó, akik rászorultak, nincs munkájuk, addig utóbbit azoknak kell külön adni, akik gyermeket vállalnak, nevelik őket, és munkájuk is van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását