2024. április 28. - Valéria

A forint gyengüléséről is a kormány tehet

A Fidesz szerint a kormányzati politika kudarcát jelzi, hogy az euró árfolyama átlépte a 300 forintos lélektani határt - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője, a párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.
2009. február 3. kedd 16:20 - Hírextra
A 300 forintos árfolyam lélektani határ, nem csak azért, mert nehezebb lesz az életük a devizahiteleseknek és mindenkinek, akinek forintban megtakarítása van, hanem azért is, mert jól jelzi a kormányzati politika kudarcát - mondta Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a forint gyengülése a parlament rendkívüli ülése után kapott újabb lendületet, ez egyértelműen jelezte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét méltatlan volt a piac bizalmára, hiszen semmi olyan nem hangzott el az ülésen, amely bizalmat ébresztett volt a befektetőkben, a gazdaság szereplőiben.

Arra a kérdésre, hogy az eddig kamatcsökkentést sürgető Fidesz a jelenlegi helyzetben elfogadhatónak tartaná-e a jegybanki alapkamat emelését, Navracsics Tibor azt mondta: a mai kamatszint mellett, illetve egy megemelt kamatszint mellett nem lehet hitelt felvenni, vagyis még inkább eltűnik a pénz a gazdaságból, és még súlyosabbá válik a gazdasági válság, ezért úgy gondolják, hogy önmagában a kamatemelés nem biztos, hogy jó megoldás.

A frakcióvezető közölte: nem csak a Fidesz gondolta úgy, hogy drasztikus kamatcsökkentésre lenne szükség, hanem a gazdasági elemzők is úgy kalkuláltak, hogy 2009 végére 5-6 százalékos kamatszint lesz Magyarországon.

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy nem számítva a mostani fejleményeket, az árfolyam eddigi romlása miatt az elmúlt fél évben egy átlagosnak mondható, 15 éves futamidejű, 10 millió forintos, svájci frank alapú hitel havi törlesztőrészlete 30-50 ezer forinttal nőtt.

Szerinte ugyanakkor nem csak a forint gyengülése, hanem a munkanélküliségi adatok, a csődeljárások száma és az államadósság szintje is azt mutatja, hogy a kormány nem képes kezelni a válságot.

Mint mondta, a válság óta 22 ezer ember vesztette el a munkáját, miközben januárban negatív rekordot döntött a csődök száma, 1.400 céggel szemben kellett csődeljárást indítani. Emellett a GKI konjunktúraindexe történelmi mélyponton kezdte 2009-et, a beszerzési menedzser index pedig a Bokros-csomag legsúlyosabb időszaka óta nem volt ilyen alacsony - tette hozzá.

Navracsics Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani államadóság mértéke az 1996-1997-es szintet üti meg, ami szerinte azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása nem hogy egyhelyben topogást jelent, de egy évtizeddel vetette vissza Magyarország fejlődését úgy, hogy még csak a közeledünk a válság mélye felé.

A politikus "kormányzati kudarckezelő központnak" nevezte a miniszterelnök kezdeményezésére kedden megalakuló Kormányzati Válságkezelő Központot. "Ha egy problémát nem tudsz megoldani, hívj életre egy bizottságot" - kommentálta a központ létrejöttét a politikus, aki szerint az is furcsa, hogy külön sajtóesemény, ha néhány miniszter összeül.

Szerinte Gyurcsány Ferenc cselekvés helyett csak konzultál, beszél, nyilatkozik, és jobb híján a Fideszt szidja.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy a válságból való kiutat csak úgy lehet megkezdeni, ha a választópolgárok új megbízást adhatnak egy új kormánynak.

Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor azt mondta: ha kormányon lennének, akkor átvizsgálnák a kormányzati szféra háttérintézményeit, költségvetését, valamint átcsoportosítnák az uniós forrásokat, pénzhez juttatva a kis- és közepes vállalkozásokat, és lépéseket tennének, hogy beinduljon a gazdasági növekedés.

A parlamenti képviselők vagyonbevallásáról szóló kérdésre azt mondta, a kormányoldalon feltűnően sok olyan politikus van, aki a magánszférában sikeres, és akkor lesz kudarcos, amikor a közjót kellene szolgálni. Hozzátette: meg kellene nézni, hogy a gazdasági válság közepette etikus-e, hogy a miniszterek 2002-es jövedelmük többszörösét keresik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását