2024. április 26. - Ervin

Már az ősember is tudott diót törni

A legfrissebb antropológiai kutatások szerint (valószínűsíthető) őseink egyikének, az Australopithecus africanusnak már 2,6 millió évvel ezelőtt ment a diótörés, ezzel az ínséges időkben való túlélés esélye növekedett.
2009. február 3. kedd 08:00 - Hírextra
A Bécsi Egyetem antropológusai egy (csak Mrs. Plesként emlegetett) női Australopithecus africanus koponyáját rekonstruálva, majd azt egy három dimenziós modellbe átültetve jutottak a felfedezésre - amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertettek.

Mivel Mrs. Ples fogatlan, a tudósok számára csak egy rendkívül hasonló koponya vizsgálata tette lehetővé a rekonstrukciót. A Gerhard Weber professzor vezette kutatások eredményeire támaszkodva a New York állambeli Albany Egyetem mérnöki kutatói is vizsgálni kezdték az Australopithecus africanust. Mint kiderült, a 3,5 millió éve megjelent és 2 millió éve kihalt, Afrika déli részén honos ősember arcberendezése megfelelő volt a nagyobb erő kifejtéséhez.

Ez a jelentős erőkifejtés a kis őrlőfogakkal való harapásban mutatkozott meg. Ezek az Australopithecus africanus esetében meg is növekedtek, ezáltal pedig alkalmassá váltak arra, hogy szétroppantsák és megőröljék a csonthéjasokat és a különböző magokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását