2024. április 24. - György

A sólyi Rómeó és Júlia felfedezése

A középkorból fennmaradt két, egymást átkaroló ember csontvázát tárták fel a régészek a Veszprém megyei Sóly község református templomában végzett ásatás közben, a két emberi maradványt a helyiek nevezték el Shakespeare szerelmeseiről - számolt be az MTI-
2009. február 2. hétfő 20:55 - Hírextra
Mint mondta, a régészek tavaly októberben kezdték meg az eredetileg XII. században épült templom egyes részeinek feltárását, ennek során kerültek elő a rendkívüli leletek. Kezdetben a XVIII. századi fakarzat alapozását és az eredeti tartóoszlopok helyét igyekeztek előkeríteni, amihez fél méter mélyen kellett leásni a templomban, így került elő összesen tizenkét gyermek maradványa a csecsemőkorútól a 14 évesig, illetve az egymást átkaroló felnőtt pár.

Utóbbiak közül az egyik - feltételezhetően a férfi - háton fekszik kinyújtott testhelyzetben, míg a nő összezsugorodva a mellkasán nyugodott. Ilyen temetkezés a keresztényeknél egyáltalán nem volt szokásos, csak a természeti népeknél, emiatt is kuriózum a leletegyüttes - közölte.

Bikádi László szerint az is szokatlan és megmagyarázhatatlan, hogy az egymásba fonódó párt arccal nyugati irányban helyezték a sírba, ugyanis akiket a templomban temettek el, azok kiváltságosoknak és keresztény elvek szerint élőknek számítottak. Ugyanakkor ha valakinek a holttestét nyugati irányba fordították, az azt jelentette, hogy nem élt kifogástalan életet.

A holttestek tájolásának oka, hogy a közkeletű hiedelem szerint a keletre néző holtak a végítélet napján hamarabb támadhattak fel, mert előbb láthatták meg a hagyomány szerint keletről érkező Istent. Akik nem voltak ennyire makulátlanok, azokat arccal nyugat felé temették el, így nem részesedhettek ebben a kiváltságban - így valószínűleg ez a pár is - vélekedett a lelkész, aki elmondta, hogy jelenleg a csontvázakat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat antropológusai vizsgálják, konkrét eredmények valószínűleg késő tavasszal várhatók. Ennek során azt is igyekeznek a szakemberek megállapítani, hogy a 12 gyermek milyen rokoni viszonyban volt egymással.

Kitért arra, hogy a sólyi templom a legrégebbi, amelyet okiratban említettek meg. Az 1009-ben I. Szent István király által kiadott adománylevélben a templomon kívül szerepel négy mai megye neve is, amelyek az ezeréves évfordulóra ünnepi közgyűlést hívtak össze. A Veszprém, Zala, Fejér és Komárom megyei közgyűlések képviselői május 23-án találkoznak majd Sólyon. Ezeréves írásos megemlítésük kapcsán mind a négy megye ad ki külön-külön emlékplakettet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását